Teljes alsó tagozattal indulhat a tanítás

2023.08.31. 17:30

Mégsem vonják össze az osztályokat ősztől!

A Martonvásári Beethoven Általános Iskola tagintézményeként működő kajászói iskolát 2019-ben indították újra azzal a tervvel, hogy felmenő rendszerben visszaépítik az általános iskolai osztályokat, így ismét helyben tanulhatnak a gyerekek. Ennek fényében bombaként robbant a hír: összevont osztályokban kezdhetik meg az aktuális tanévet a diákok. Vagy mégsem?

Borsányi Bea

A kajászói iskola termei szűkösek, nem férne el bennük két osztály. A kép idén júniusban készült

Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

A Dunaújvárosi Tankerülethez tartozó intézmény hivatalosan a Martonvásári Beethoven Általános Iskola Kajászói Telephelye, ahová az előző, 2022-2023-as tanévben három osztályba 40 kisgyermek járt. A létszám most tovább bővül, hiszen szeptember 1-jétől elindul a negyedik elsős osztály, az iskolában pedig teljessé válik az alsó tagozat. Legalábbis ez volt a terv még júniusban. – A múlt héten az első értekezletek egyikén, amelyet Martonvásáron, az anyaintézményben tartottak, tanárainkat úgy informálták, összevonják az osztályokat a faluban – vágott a közepébe Császár Roland, polgármester, aki még augusztus 23-án az önkormányzat közösségi oldalán ezt írta: „A hír sajnos igaz… Az intézmény fenntartója – közel egy héttel a tanévkezdés előtt - mindenféle előzetes egyeztetés nélkül a kajászói osztályok összevonása mellett döntött, azonban erről sem hivatalunkat, sem a képviselő-testületet nem értesítette, véleményünket, jóváhagyásunkat nem kérte. A helyi iskola mellett elkötelezett, felelős polgármesterként megdöbbenve értesültem minderről” – áll a bejegyzésben. 

Az önkormányzat azonnal felvette a kapcsolatot a fenntartóval, a Dunaújvárosi Tankerületi Központtal, illetve Tessely Zoltánnal, a terület országgyűlési képviselőjével. – A tankerület döntése szöges ellentétben állt azzal, amit mi terveztünk, vagyis az iskolánk újraélesztésével. Hozzáteszem, megnyert pályázatunk van az iskola épületének a bővítésére, hogy néhány éven belül a hatodik osztályig Kajászóra hordhassák a lakosok a gyermekeiket iskolába. Az más kérdés, hogy jelen gazdasági helyzetben az összes ilyen jellegű fejlesztést leállították az országban. Nem mellesleg, az összevont osztályokkal a tanárainkat is elveszthetjük. Az már csak hab a tortán, hogy az iskola kapcsán eddig elnyert pályázataink miatt még több éves fenntartási kötelezettségünk is van – sorolta aztán a polgármester, aki egyébként az ügy kipattanásakor éppen szabadságát töltötte. 

- A hír hallatán azonnal felvettem a kapcsolatot a tankerülettel, ahol azt is felhoztam érvként, hogy az iskola termei szűkösek, nem alkalmasak arra, hogy azokban összevont osztályok tanuljanak – vette át a szót az intézkedéseket kezdő Kocsis Zoltán, alpolgármester, aki Dunaújvárosban azt a tájékoztatás kapta, a tankerület tud erről, ismeri a helyzetet, ám a végső szót a Klebelsberg Központ mondja ki. Azt is elmondta, a tankerületnél a támogatásukról biztosították a kajászói önkormányzatot. 

Császár Roland és Kocsis Zoltán azt is hozzátette, tudták, hogy a tankerületnél szóba került a kajászói osztályok összevonása már az előző tanév végén, mert az önálló osztályok indítása minimum létszámhoz, azaz 14 főhöz kötött. Júniusban viszont a tankerületnél nem látták biztosnak, hogy lesz elég gyerek az iskolában. A sajátos nevelési igényű vagy egyéb problémával küzdő – pl. autista - gyermekek azonban többnek számítanak. Így számolva viszont, megvannak a szükséges osztálylétszámok Kajászón, mutatott rá az alpolgármester.

Az ügyben a Dunaújvárosi Tankerületi Központ úgy tájékoztatta a feol.hu-t, hogy fenntartóként az indítható osztályok számának meghatározása során a hatályos jogszabályok alapján jártak el. Mint írták, „A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény értelmében az indítható osztályok számának meghatározása a fenntartó hatásköre, a települési önkormányzatnak e tekintetben nincs véleményezési joga. A minimális osztálylétszám átalános iskolában 14 fő, a Kajászói Telephelyre pedig augusztus közepéig mindössze 10 tanuló iratkozott be az első évfolyamra. Miután az elmúlt héten újabb gyermekeket írattak be az intézménybe, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ engedélyezte a 4 évfolyamon 4 külön osztály indítását annak ellenére, hogy a szükséges minimum létszámot az első osztály még mindig nem éri el” – áll a tankerület részünkre eljuttatott levelében. 

A kérdés tehát pozitívan zárult, így szeptember 1-jén Kajászó iskolájában a terveknek megfelelően kezdődhet a tanév.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában