Eltorlaszolták a patak vizét

2023.08.15. 11:38

Korábbi csinytevéseikre is visszaemlékeztek a diákok Bakonycsernyén

A napokban tartották meg a 60.éves osztálytalálkozójukat a Bakonycsernyei iskolában az 1963-ban végzett diákok.

Palocsai Jenő

Fotó: Szarka Gyula

A 98 végzősből  már sokan elmentek. Sajnos sok a beteg is közöttük, akik nem tudtak részt venni eme fontos  programon.

Az egykori iskolában és a vele szemben levő Szlovák emlékházban, - ahol Simek Julika osztálytárs házigazdaként fogadta az érkezőket - volt a gyülekező.

-Julika kávéval,sütivel ,meg egy kis itókával kínálta a folyamatosan érkezőket, akik nagy örömmel üdvözölték egymást. Az egyik régi tantermükben foglalunk helyet. A program az elhunyt társaikra, tanáraikra való emlékezéssel kezdődött, névsor felolvasással, gyertya gyújtással, mondta Grell József, az osztály egyik tagja.

Ketten verssel iy köszöntötték a megjelenteket. Az egyik Szentendrei Zsuzsa volt, aki a főszervező  is volt egyben, valamint Szolga Réka, akinek a szülei osztálytársaink voltak.

Tiszteletét tette az eseményen Bihari Róbert jelenlegi intézményvezető, aki meghatódva köszöntötte az „öregdiákokat”,majd néhány mondatban az iskoláról adott tájékoztatást. A volt  diákok ötévenként találkoznak,és ennyi idő alatt is láthatóak a fejlődés jelei.

-Az igazgató úr körbe vezette a társaságot az épületben. Mindenki kereste a régi helyeket, aztán persze nosztalgiázás vette kezdetét. Megcsodáltuk a tornacsarnokot, ami az egykori füves pálya helyére épült ami abban az időben szolgálta a tornaórák helyszínét. Természetesen csak jó időben. Sokan említették a szuterén helységet az iskola alagsorában, ahol a gyakorlati technika órákat tartották,megtanítva a gyerekeket zoknit stoppolni,acélrugókat tekerni, reszelni,fát faragcsálni és ehhez hasonló hasznos munkákat, emlékezett vissza Grell József.

Visszaérve a tanterembe,sokszor elhangzottak az emlékszel szóval kezdődő mondatok. A kötetlen beszélgetés során szóba kerültek a huncutságok,tanáraikkal való kapcsolataik.

-A régi taslik, körmösök, fenekelések a feledés homályába vesztek. Nagy szeretettel gondoltunk vissza a szigorú de igazságos tanárokra. Közben meglátogatták hárman a súlyos betegségben szenvedő egyik osztálytársunkat,aki nagyon örült a gesztusnak.

Az egyik osztálytárs, Fogarasi Ibolya, erre az alkalomra szövetből készült matricázott bevásárló szatyrot adott mindenkinek emlékbe.

A program a Béke telepi nyugdíjas klubban folytatódott, ahol a vezető Dénesné Kati fogadta köszöntötte a megjelenteket. Csodálatosan megterített, és a vázákba virágokat kerültek, és ebben a milliőben megkezdődött a batyus buli. Mindenki a legfinomabb étellel,süteménnyel és némi borocskával készült, méghozzá annyival, hogy akár 3 napra is maradhattak volna.

Olyan. Pillanatokat is felidéztek, mint amikor a patak vízének elgátolva stranddá alakították annak egy bizonyos részét.

Néhány közös  órát eltöltve, azzal búcsúztak az egykori kisdiákok, hogy jövőre is találkoznak majd az iskolán kívül Csősz pusztán a barlangászok bázisán, ugyanis a társak közül ketten már 50 éve jeles barlangászok és 2024-ben ők biztosítják majd a helyet.

-Nagyon jól sikerült ez a találkozó. Egy pár órára sikerült elfeledni az ilyen korban jelenlévő betegségeket,fájdalmakat is, fogalmazott Grell József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában