A tervezés során figyelembe veszik a gyalogos haladási sebességét

2023.08.24. 20:00

Ismét egy fehérvári gyalogos-átkelőhely, ahol arra panaszkodnak, hogy túl rövid ideig zöld a jelzőlámpa

Már több alkalommal foglalkoztunk Székesfehérvár gyalogos-átkelőhelyeivel, illetve az azokat érintő olvasói megkeresésekkel, melyekben többször felvetették már, hogy vannak olyan gyalogos-átkelőhelyek, amelynél túl rövid a zöld jelzés.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Legutóbb is egy erre irányuló bejelentést kaptunk. A panaszos szerint Székesfehérváron a Palotai úton, a György Oszkár téri gyalogos-átkelőhelyen, nagyon nehéz átérni kerekesszékkel a zöld jelzés ideje alatt. Egy másik fehérvári gyalogos-átkelőhely vonatkozásában, de a zöld jelzés rövidségére irányulóan, Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs vezetője korábban azt a tájékoztatást adta, hogy a gyalogos-átkelőhely jelzőlámpáinak tervezése során figyelembe veszik a gyalogos haladási sebességét, és azt, hogy azzal a sebességgel az átkelő mely részéig kell eljutni a zöld jelzés időtartama alatt. Ezen túlmenően a gyalogos zöld jelzésének végén, a villogás 5 másodperces idejének kezdetétől a járművek szabad jelzésének kezdetéig be kell programozni egy biztonsági, úgynevezett közbenső időt, ami alatt a gyalogosok el tudják hagyni az úttestet. Csak ennek a biztonsági időnek az eltelte után kaphatnak a járművek zöldet, miután a gyalogosoknak már pirosra váltott a jelzőlámpa. 

Viza Attila székesfehérvári önkormányzati képviselőt is megkerestük a panaszos felvetésével kapcsolatban. Válaszában elmondta, hogy a kerekesszékkel való áthaladás valóban több időbe telhet. Valamint hozzátette, hogy a járdákat, utakat érintő fejlesztéseknél kiemelten figyel arra, hogy le legyen kerekítve a járda szegélye, segítve ezzel a babakocsis, kerekesszékes áthaladást. 

Ezentúl kíváncsiak voltunk arra is, hogy az érintett gyalogos-átkelőhelyen történt-e baleset a közelmúltban, de szerencsére a rendőrség nemleges válasszal felelt a kérdésünkre. 

A fentiek mellett természetesen megkerestük még az önkormányzatot is, akik arra kérik a panaszost, hogy észrevételeivel keresse őket. 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában