Tíz éve avatták várossá Csákvárt

2023.07.15. 20:00

Többezer éves történelem, folyamatos fejlődés és növekedés (galéria)

Története során negyedszer vált várossá Csákvár, amely legutóbb 2013. július 15-én kapta meg ezt a címet. A városavatás tizedik évfordulóján, szombat délután ünnepséggel és számos programmal várták a kisváros lakóit.

Borsányi Bea

A város tortáját Illés Szabolcs és Tessely Zoltán vágta fel

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepség kora délután a Dallam Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak fellépésével kezdődött a Szabadság téren felállított színpadon, amelyet a Duna Művészegyüttes fergeteges előadása követett. A rekkenő hőségben csak maroknyian gyűltek össze a téren, akik viszont nem a színpad előtt, hanem a buszmegálló épülete nyújtotta árnyékba helyezett székekről követték figyelemmel az előadást, majd innen hallgatták meg az ünnepi beszédeket is. 

Illés Szabolcs, polgármester először a település történetét elevenítette fel. Ebben elhangzott: Csákvár Floriana néven először a római korban volt város, a Sopianae – Gorsium – Brigetio út mentén létrejött települést fallal is körülvették. Ezt követően a 15. században, V. László adománylevelében említik városként, amikor az – vásártartási joggal - a magyar-horvát főúr, Újlaki Miklós tulajdonába került. Harmadjára 1792–ben I. Ferenc császártól kapott Csákvár városi rangot, igaz, csak mezővárosit. Legutóbb pedig 2013-ban emelkedett városi rangra. A polgármester a település fejlődésének főbb állomásai mellett beszéde második felében felsorolta azokat a sikeres fejlesztéseket és projekteket, amelyek az elmúlt tíz évben zajlottak a kisvárosban. A város szempontjából fontos fejlesztéseket az ünnepségen szintén felszólaló Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő is csokorba szedte, miközben többször is idézett abból a beszédéből, amelyet tíz évvel ezelőtt a városavatási ünnepségen mondott. Így kötötte össze a múltat és a jelent, szemléltette, honnan hová jutott Csákvár.

A beszédeket követően felvágták a város tortáját, amelyet Csákvár ismert cukrásza, Csuta Zsolt készített és amelynek egyik fele csokoládés, a másik pisztáciás-málnás volt. A délutáni program ezután a helyi Rátonyi Róbert Színház előadásával folytatódott, akik profiljuknak megfelelően főként operettslágereket adtak elő a még mindig kisszámú közönségnek. Ahogy a nap vége felé egyre viselhetőbbé vált a hőmérséklet, úgy nőtt a nézők száma is a Szabadság téren. Az este Hooligans koncerttel zárult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában