Ágyútűz és vihar egyformán tépázta

2023.07.03. 07:30

Könyv és film készült a 300 éves adonyi templomról (galéria, videó)

Filmet vetítettek, könyvbemutatót rendeztek vasárnap délután az adonyi Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtárban. Az eseményen ünnepelt alkotások a 300 éves Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomnak állítottak, remélhetően sok-sok évtizedig tartó művészi emléket.

Tihanyi Tamás

Az adonyi Sarlós Boldogasszony-plébániatemplom három évszázadon át szolgálta eddig a helybéliek mindennapjait és gondozta a lelkét azoknak, akik hitben vigasztalásért járultak a falai közé

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

„300 éve Adony szívében” – ezt a címet viseli az a nagyon szép kiadvány, amely különleges ajándékként készült el az adonyiak számára a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplom jubileuma alkalmából. A kötetet a helybéli származású Takács Lajos és családja készítette el a város és a templom közösségének. Házigazdaként Takács Orsolya köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt, közöttük testületi tagot, intézményvezetőt, díszpolgárt, korábbi kitüntetettet, majd Takács Lajos, a könyv megszületésének ötletgazdája idézte fel, miért döntött az alkotó munka támogatása mellett.
 

Különleges percek következtek, amikor Bódai József esperes plébános megáldotta a könyveket, Isten áldását kérve mindazokra, akik megvalósulásán fáradoztak, és azokra is, akik lapjait olvassák majd. Azt kérte, mindenki olyan szeretettel és tisztelettel emlékezzen majd az adonyiak templomára, ahogyan azt az elődök és az alkotók tették. Ronyecz Péter polgármester köszönte meg a készítők – közöttük Kiss László fotográfus – áldozatos munkáját, majd a város közösségének háláját tanúsító oklevelet nyújtott át Takács Lajosnak.

A köszöntő után Takács Lajos, a kötet ötletgazdája és megjelenésének támogatója beszélt először a művelődési házban megrendezett könyvbemutatón
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A templomról „Falak, amik összekötnek” címmel készített filmet a Mozaik Produkció csapata, amelyhez a rendező, Takács Krisztina mondott bevezetőt a vetítés előtt. 
 Az alkotás a város önkormányzatának megbízásából készült, a testület előtt merült fel, hogy méltó és maradandó emléket kell állítani a templom tiszteletére, amely immár 300 éve szolgálja Adony lakosságát a történelem viharaiban és ma is fontos szerepet tölt be a település életében. A tervből – amelyről Hetyei Gábor önkormányzati képviselő beszélt –, csak úgy lehetett valóság, hogy az elképzelést támogatta Fejér Vármegye Önkormányzata. A film alkotói szerint nincs még egy olyan hely Adonyban, amely annyi emléket őriz, mint a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplom. Az építmény és a köré szerveződött közösség egy igazán különleges lelki és szellemi örökség őrzője.

Az „indiai nővérek”, azaz a Szeplőtelen Szűz Mária Szolgálóleányai Rend tagjai 1997-ben települtek Adonyba, ahol rendházat és gondozóházat létesítettek
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap


A helyi hitélet igen patinás múltra tekinthet vissza, hiszen már az 1332. évi vatikáni jegyzékben szerepelt Adony, mint templomos hely, egy Péter nevű pap megnevezésével. A törökkorban elpusztult ősi templom helyett a Zichy-uradalom akkori bérlőjének, Zennegh Kristófnak és Miklesich Gergelynek a támogatásával épült fel a templom a betelepülő németek munkája nyomán 1722-23-ban, majd lett plébánia. Nem csak Isten háza, a Xavéri Szent Ferenc szobor is műemlék jellegű. Minden Adonyban szolgált plébános neve ismert, és érdekességnek számít, hogy több mint 280 év alatt mindössze 18 papja volt a településnek – róluk is lehetett találni adatot, tablót azon a kiállításon, amelyet a film után tekinthettek meg a látogatók a művelődési ház egyik méltó módon berendezett termében.   
 

Sarlós Boldogasszony napja igazi aratóünnep volt, a földművesek ilyenkor a papok elé járultak, akik megáldották a szerszámaikat. Azután szép ruhában vágtak a búzatáblában egy rendet, majd hazatértek ünnepelni, és csak másnap fogtak hozzá a nagy munkához. Sarlós Boldogasszony ünnepén a római katolikus egyház arról az eseményről emlékezik meg, amikor Szűz Mária, méhében Jézussal meglátogatta unokatestvérét, az ugyancsak gyermeket váró Erzsébetet. „Hogy lehet az, hogy Uramnak anyja jön hozzám? Lásd, mihelyt meghallottam köszöntésed szavát, az örömtől megmozdult méhemben a gyermek”.  (Lukács 1. 43-44)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában