Rengetegen segítettek a keresésben

2023.07.07. 17:30

Hatalmas az öröm: meglett Mex, a pákozdi speciális kutató-mentők keresőkutyája

Barátok, önkéntes tűzoltók, drónpilóták, polgárőrök keresték hosszú órákon át Mexet, Dari Csaba kiváló keresőkutyáját, aki egy sajnálatos baleset miatt, valószínűleg ijedtében futott el. Végül aztán késő este, 10 óra tájban az okos négylábú visszajött oda, ahol a gazdáját utoljára látta. Csaba pedig ott várta őt.

Házi Péter

Forrás: NOÉ Speciális Kutató-Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pákozd

Többször írtunk már a rendkívül okos keresőkutyáról, Mexről és gazdájáról, Dari Csabáról, akik több személy, így a tavaly eltűnt péri kislány és egy várpalotai férfi felkutatásában is részt vett már, s aktív tagja a pákozdi NOÉ Speciális Kutató-Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. Most azonban az az eset állt elő, hogy a keresőkutyát kellett keresni.

-  Szabálykövető ember vagyok, így a kutyámat is mindig pórázon viszem közterületre. Csütörtökön azonban hibáztam: ahogy megérkeztünk a sétánkra Mex-szel és a párommal az Aranybulla-emlékműhöz, egy kis időre póráz nélkül hagytam a kutyát. Éppen akkor érkezett arra a bicikliúton egy kerékpáros, akivel Mex összeütközött. Azonnal a kerékpároshoz rohantam, akitől ezúton is elnézést kérek a figyelmetlenségemért! Természetesen vele voltam elfoglalva, történt-e sérülése, tudok-e valamiben segíteni. Néhány pillanattal később vettem csak észre, hogy a kutyám sehol sincs – idézte fel az eltűnés körülményeit Dari Csaba.

Forrás: NOÉ Speciális Kutató-Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pákozd

Szerencsére a biciklisnek nem lett komolyabb baja, így a kutya után indultak Csabáék. Tudni kell, hogy Mex egy talált, mentett kutya, aki az élete első felében átélt trauma miatt olykor nagyon fél az emberektől. Valószínűleg emiatt is történhetett az, hogy az ütközést követően árkon-bokron át elrohant. Csaba kitett a közösségi oldalra, azon belül is a Segíts hazajutnom! csoportba egy segélykérést és ezután beindult a „gépezet”:  

- A csapatom tagjainak is kiadtam a riasztást, akik azonnal jöttek segíteni. A telefonom forróvonallá alakult, speciális mentők, drón pilóták, eltűnt személy kereső szakemberek, mentő és keresőkutyás kollégák, állatvédők, ismerősök és ismeretlenek helyezték magukat szolgálatba-készenlétbe, hogy segíteni tudjanak Mex keresésében... Olyan profi módon kezelte mindenki a dolgot, ahogy emberek keresésénél tapasztaltam korábban, hatalmas területet kutattunk át, igen rövid idő alatt! – mondta a feolnak Csaba. A keresők egy része az Öreghegyet pásztázta, ám Csaba sejtette, hogy Mex nem a lakott területek felé indult. A férfi úgy döntött, a baleset helyszínén marad, akár itt is éjszakázik, mert sejtette, tudta, hogy imádott kutyája vissza fog jönni, ha nem esett neki baja.

Forrás: NOÉ Speciális Kutató-Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pákozd

Kilenc óra tájban kaptam egy hívást, hogy Kisfalud Pákozd felé eső részén látták a búzamezőben futni a fekete színű labrador keverék kutyust, felismerték a bilétájáról is. Néhány barátom azonnal arra indult, ám mire a megjelölt helyszínre értek, Mex visszajött hozzám, az Aranybullához. Hatalmas volt az öröm! Hálával tartozom mindenkinek, akik segítettek, és segíteni akartak – mondta immár megkönnyebbülve Dari Csaba, aki egyfajta konklúzióként a következőket vonta le az esetből:  

- Hibáztam, a balesetért egyedül én vagyok felelős, nem Mex és nem is az arra járó kerékpáros, akitől mégegyszer bocsánatot kérek! Másrészt hatalmas érzés volt megtapasztalni, hogy az ország távolabbi részeiről is azonnal segíteni indultak volna a barátaim, ismerőseim. Olyan közösség tagja lehetek, akik bármikor elindulnak, hogy a másiknak, hogy az embertársaiknak segítsenek. És ez nem mindennapi dolog!

Akik segítettek: 

"Hálával tartozom mindenkinek akik segítettek, és segíteni akartak.

A csapatom tagjai: Heigerl László,Fehérvári Zsolt, Fehérvári Ákos, Kárpáti Zoltán, Kertész Viktória, Simon Brigitta, Rádai Géza, Cserna László és Cserna Gréta

Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesülete

Máthé Gergő, Pál Károly, Szaniszló Mónika, Szabó Andrea, és akik készenlétben voltak.❤️

Magyar Rescue 4x4

Csernus János, Fekete Balázs a helyszínen,  és akik készenlétben voltak.❤️

Pákozdi Polgárőrség- András Bíró aki a helyszínen rengeteget segített.❤️

Segíts hazajutnom! (Fejér megye és környéke)

Lehetetlen felsorolni mindenkit, ne haragudjon ,aki kimaradt!"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában