Életeket menthetnek

2021.03.07. 20:00

Négylábú hősök – Így zajlik a személykereső kutyák kiképzése (videó)

A Velencei-tavi Speciális Kutató-mentők Alapítvány 2018 óta működik és ez idő alatt sok mindenen mentek már keresztül, sőt életet is mentettek. Nemrégiben pedig egy új dologba kezdtek, ez pedig a személykereső kutyák kiképzése.

Bagotai Zsanett, Elekes Gergő (videó)

Egy sikeres mantrailing után

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

A kutyák nagyon fontos szerepet játszanak az életünkben. Hű társként kísérnek minket az élet minden pillanatában, és sokszor okoznak meglepő pillanatokat, hogy mire is képesek igazán. Mondhatni négylábú hősök, akik olykor életeket is menthetnek.

Ismerkedés a bevetés előtt
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Dari Csaba az Alapítvány oszlopos tagja, és kutyája, Max is azok közé tartozik, akik igen felelősségteljes munkát végeznek. De, hogy hogyan zajlik a személykereső kutyák kiképzése, milyen fajták alkalmasak, milyen módszereket alkalmaznak, elterelheti-e valami a figyelmüket, és hogyan képesek megtalálni akár pár perc alatt egy több száz méterre elbújó személyt? Ezekre a kérdésekre mind választ kapunk, és Max is kitűnően vizsgázott, hiszen mindössze pár perc ismerkedés és egy földre dobott pulóver szaga alapján egyből megtalált engem, még akkor is, amikor egy 350 méteres nyom választott el minket, két töréssel, át a vasúti síneken.

Egy sikeres mantrailing után
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Természetesen vendégünk volt az Alapítvány kurátora, alapítója Balogh Lajos is, aki beavatott minket a működésükbe, és elmondta azt is, hogy az elmúlt időszakban milyen esetekhez riasztották őket. Egy szívszorító, ám boldog kimenetelű történetet is megosztott velünk, amikor a szegedi kajak-kenu világkupán egy 12 éves fiú életét mentették meg!

Dari Csaba (balra), Mex és Balogh Lajos
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Egy szó, mint száz, rengeteg információt tudtunk meg a Velencei-tavi Speciális Kutató-mentők két tagjától, akik azért dolgoznak nap mint nap, hogy bajba került embertársaikat a legprofibb módon és leggyorsabban tudják megmenteni. Nem is húznánk tovább az időt, hiszen ebben a videóban minden benne van, ismerjétek meg őket és tevékenységüket, és természetesen Max-et is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában