31 éve hagyomány

2023.07.02. 12:30

Falunapi forgatag – Kuglófsütő fesztivál Jenőben (galéria)

Jenőben Bálint József faszobrász meseszobrai köszöntik a falubelieket és a településre látogatókat. A kedves kis szobrok lassan minden utca elejére kikerülnek. Jelenleg Kukorica Jancsi és Iluska szobra készül.

V. Varga József

A Jenői Asszonykórus a múlt évben ünnepelte fennállásának 50 éves évfordulóját

Fotó: Önkormányzat

A jenői falunap 2009-től a Kuglófsütő fesztivál nevet kapta az újkori keresztségben, utalva a faluban oly népszerű békebeli klasszikus finomságra. Az első falunapot 31 évvel ezelőtt tartották a településen. A község neve nem a Jenő személynévből származik, hanem az ómagyar törzs itt megtelepedett töredékének emlékét őrizte meg. Első okleveles említése 1257-ből való: Villa Jeney alakban. Csendes, békés, élhető falu.

Az idei falunapi forgatag már két koncerttel pénteken, a „nulladik” esttel nyitott. Az Aroma együttes, majd Takács Róbert és Sándorfi Róbert szórakoztatott. „Álmodtam egy világot magamnak / Itt állok a kapui előtt” – a nagyérdemű együtt énekelte a két Róberttel az Edda Művek dalát.

– Szerencsére sokan úgy tekintik a falunapot, mint a megnyugvás, a megbékélés, az újrakezdés idejét. Ilyenkor az elszármazottak is hazajönnek, meglátogatják rokonaikat, kikapcsolódnak. Tudom, az elszármazottak Jenőt tekintik igazi otthonuknak, még ha nem is itt élik mindennapjaikat. Hiszen szívükben mindig itt van a családjuk, és itt vannak az emlékeik – mondta egyebek mellett köszöntőjében Kerekes Ildikó polgármester.

A válogatott kuglófokat Térmeg Rebeka és Farádi Szabó Barnabás kínálta  Fotó: VVJ / FMH

– Együtt élünk és összetartozunk, közösen élünk át szép és nehéz pillanatokat. Bár különbözőek lennénk, de van bennünk egy közös pont, hogy mind jenőiek vagyunk. Keressük a boldogságot, építjük, szépítjük otthonunkat, vagy éppen közösségi munkát végzünk – folytatta a faluvezető.

– Tamási Áron hőse, Ábel elhatározza, ha törik, ha szakad, ő bizony a végére jár a dolognak: mi végre is vagyunk a világon. Rengeteg kalandon megy keresztül, még Amerikába is eljut, s ott egy egyszerű ember mondja neki: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Nekünk nem kell Amerikába mennünk, hogy megtudjuk – amiként Szent István óta minden nemzedék tudja, érzi –, mi itt, a Kárpát-medencében vagyunk otthon. Megleltük honunkat e hazában, ebben a kis faluban, egymás közösségében! E fesztivál pedig legyen közös ünnepi asztalunk, amelyet mindannyian körül ülhetünk! – tette hozzá Kerekes Ildikó.

A szombat délutáni megnyitót követően az óvodások és az iskolások mutatták be műsorukat. Fellépett a sportpálya szabadtéri színpadán a Jenői Asszonykórus és a Tűzrőlpattant Menyecskék. Az ArtOperett – Szabó Noémi & Kovács Szilárd – örökzöld slágerekkel szolgált, a bálban Hutvágner Péter húzta a talpalávalót, kora éjjel MC Hawer és Tekknő mulattatott.

A falunapi kavalkád azután vasárnapra teljesedett ki. A főzőverseny résztvevői 8 óra magasságában gyújtották meg a tüzet a bográcsok alatt. Az otthon megsütött kuglófokat, kalácsokat Király Anikó – a falunap hopmestere – gyűjtötte be, ízesítésükhöz szép számban érkeztek a finomabbnál finomabb házi lekvárok.

A vasárnapi nyitányról Kerekes Ildikó polgármestertől kaptuk a gyorshírt, s azon nyomban közöltük is vele: most indulunk Jenőbe.

És a hab lassan mindent beborított…  Fotó: VVJ / FMH

Hagyomány már, hogy a falunapon köszöntik a település azon polgárait, akik a legtöbb nyarat élték meg. Az idén a polgármester asszony a 93 esztendős Benke Ferencné Annus néninek és a 89 éves Farádi Szabó Józsi bácsinak tolmácsolta az önkormányzat és a község jókívánságait. – Az Isten éltesse őket! – tette hozzá az elöljáró.   

A gyerkőcöket számos attrakció szórakoztatta, de a pálmát mindenképpen a habparti vitte el a Székesfehérvári Tűzoltó Egyesület bábáskodása mellett. Még az égen is habfelhők úsztak! A népi gyógyítás rejtelmeit Orosz Tamás osztotta meg az érdeklődőkkel.  

A kuglóf-sátornál őrségváltást értünk tetten: a finomságokat az idén a falu fiataljai kínálták a népeknek, a többi között különleges lekvárokkal (levendula, füge, otelló szőlő, tök-ananász) is megbolondítva.  

A nótafelismeréses vetélkedőben közreműködtek a Tűzrőlpattant Menyecskék, a kitalált örökzöldeket aztán együtt énekelték a dalos kedvűek. A focipályán 11-es rúgó verseny zajlott.  

A főzőverseny zsűrije – Herczeg József, Kelemen Jánosné Gyöngyi, Takács Károly és Tóth István – három kategóriában három aranyérmet osztott ki. Pörkölt: Kőszárhegy (marhajó pörkölt). Leves: Bitto Duó (palócleves). Sült: Kisnyikus (tárcsás finomság).  

A kuglófsütő versenyben első helyezést érdemelt Csolig Jánosné Csöre hagyományos jenői kuglófjával, megelőzve Mentovics Gyöngyi jenői hagyományos és Török Gyuláné Magdi dagasztott tejmentes kuglófját. Különdíjat kapott két fruska: a 6 éves Müller Bíborka (színes kuglóf) és a 8 éves Fail Jázmin (túrós-mazsolás kuglóf). 

Késő délután és kora este Komonyi Zsuzsi, a 4 Vidám Tenor és Baby Gabi koncertezett nagy sikerrel. A tombola és a külön gyűjtés bevételét a Vidéki Gyermekekért Alapítvány az iskolai kiülő további szépítésére és egy óvodai légtisztító berendezés vásárlására ajánlotta fel. 

 

HAGYOMÁNYOS JENŐI KUGLÓF

Papp Jánosné Szentes Erzsébet 1953-ból való hagyományos jenői kuglóf receptjét lányától, Csólig Jánosné Csörétől tudtuk meg jó pár éve. Bözsi néni annak idején egy-egy lakodalomra vagy hetven kuglófot is sütött.

Íme, a recept! Hozzávalók: 1,2 kg liszt, 8 dl tej, 6 db tojássárgája, 6 evőkanál olvasztott zsír, 10 dkg élesztő, kakaó, 1 csomag mazsola, 2 db citromhéj, 25 dkg porcukor. Elkészítés: A hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk, akkor jó, ha a tészta hólyagos lesz. A megdagasztott tésztát kettévesszük, az egyikbe beledolgozunk fél dl tejet és 1 púpos evőkanál kakaót. Mindkettőt letakarjuk, kelni hagyjuk. Utána kiöntjük, és mindegyiket háromfelé osztva cipókat formálunk belőlük. A cipókat téglalap alakúra sodorjuk, egy sárgára egy kakaósat teszünk felváltva, majd összecsavarjuk, mint a kalácsot, és kuglófsütőbe tesszük. Még bő egy órát kelesztjük, majd 180 fokon körülbelül 40 percig sütjük. Kiöntve porcukrozzuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában