"a pikoalga elszaporodása és a víz elszíneződése semmilyen vízminőség romlást nem okoz!"

2023.07.08. 16:00

Apró kis "tettes" színezi a Velencei-tó vizét

Az elmúlt időszakban sokat lehetett hallani a Velencei-tó klorofill tartalmának emelkedéséről. Megkérdeztük a szakembert, milyen változásokat észleltek az elmúlt időszakban a vízben és ez milyen hatással van a fürdőzésre, élővilágra. Külső szakembereket is bevontak a vizsgálatba.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Ahogy azt korábban megírtuk, a Velencei-tó „haragos” színe semmilyen hatással nincs a víz minőségére, abban fürdeni épp olyan élvezetes, mint a világosabb vízben, egyedül a hőmérséklet az, ami kinek „sportosabb”, kinek éppen megfelelő.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz fordultunk, s megkérdeztük: a víz klorofill értéke jelenleg hogy áll, s mire következtetnek a megnövekedett értékből: lesz-e várható tünete, hatása az élővilágra
az emelkedésnek?

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a feol.hu-nak elmondta: a Velencei-tavon kétheti rendszerességgel mérik a vízminőségi paramétereket. A június 14-én vett minták alapján a klorofill tartalom valamivel magasabb az utóbbi években mért értékeknél. A tóban azonban nem jellemző a magas klorofill koncentráció, megemelkedése jellemzően eseti jellegű.

- Az alga-összetételben az igen kis méretű, úgynevezett pikoalgák dominálnak, a problémás, vagyis potenciálisan toxikus fonalas nitrogénkötő fajok egyedszáma minimális – hangsúlyozta,  hozzátette: - Az elszíneződés egyik oka feltehetően a megváltozott alga összetétel miatt következett be. A változás okait folyamatosan figyelemmel kísérjük, és az okokat próbáljuk egyértelműen meghatározni, külső szakértők bevonásával is. Ezek igen sokrétűek lehetnek, hiszen a tavalyi rekord alacsony vízállás miatt a szárazra került parti területek szerves anyag tartalmának oxidálása, a betorkolló vízfolyások kitisztítása, a dinnyési tórész szárazra kerülése és ismételt elárasztása is szerepelhetnek a kiváltó okok között. Az eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján azonban egyértelműen kijelenthető, hogy a pikoalga elszaporodása és a víz elszíneződése semmilyen vízminőség romlást nem okoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában