Színházi előadás

2024.05.04. 10:00

Háry harmadszor: méltó utódokká váltak a csákvári diákok

A közönség állva tapsolt, zengett a nézőtér Csákváron a Floriana Könyvtár és Közösségi Ház színháztermében, amely zsúfolásig megtelt, így voltak, akiknek ülőhely sem jutott. Az Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai Kodály Háry János című daljátékát mutatták be. A településen 1929 és 1997 után harmadszor adták elő helyi szereplőkkel a darabot.

Borsányi Bea

A főbb szerepekre válogatást tartottak. Háryt Medgyesi Ákos, Örzsét Boros Csenge alakította

Fotó: Némedi István

A Háry előadásnak komoly előzményei vannak a településen: a csákvári földműves fiatalok 1929-es előadása Európa nagyvárosaiba is eljutott és a rádió is rögzítette, de az 1997-ben bemutatott változattal sem vallottak szégyent a szereplők, egyes részeivel Finnországban is felléptek. Komoly fába vágta hát a fejszéjét az ötletgazda, Némediné Varga Judit, az iskola magyartanára, aki az idei tanév jótékonysági műsoraként gondolta előadni a daljátékot. Végtére is az 1929-es „ősbemutató” 95. évfordulója van az idén. - Az új előadás nem az előzők valamelyikének lemásolása volt, a szövegkönyvet, a dalokat, a jeleneteket a mostani diákságra szabtuk, de a főbb jelenetek természetesen maradtak. A forgatókönyv megírását Némediné és Tamásné Metlágel Ildikó vállalta. Az énekkart az énektanár, Kóródy Andrea, a táncokat Bécsiné Krämer Ágnes tanította be. Beszállt a produkcióba a tatabányai Dallam Alapfokú Művészeti Iskola is, akik Csákváron is tanítanak zenét és a színpadi zenekarban – merthogy élő zene kísérte a táncot és a dalokat az előadás során – a zeneiskola igazgatója és helyettese is játszott – mesélte Szajkóné Medgyesi Bernadett, igazgatónő.

A híres kocsmajelenet nem maradhatott ki a darab ezen változatából sem
Fotó: Némedi István

A nagyszabású produkcióval kapcsolatos első, teljeskörű megbeszélést ősszel tartották, de az ötlet már a tavalyi tanévben felvetődött, a szövegkönyvet is akkor kezdték írni. A próbák értelemszerűen szekciónként folytak, külön tanították be a néptáncosokat, a zenekart, a főbb szerepeket játszó diákokat, míg végül a részekből összeállt az egész. Az előadásban összesen 70 alsós és felsős diák vett részt. 

- Két évvel ezelőtt tartottunk először a névadónk, Esterházy Móric születésnapján jótékonysági műsort, melyen iskolánk számára gyűjtöttünk. Idén rendeztük a harmadikat, erre készült a Háry. A legfantasztikusabb számomra az volt, hogy az Esterházy nap keretében, kifejezetten a diákjaink számára tartott előadást pisszenés nélkül, egyhelyben ülve nézte végig mindenki az elsősöktől a nyolcadikosig bezárólag, a végén pedig tombolva tapsoltak. Az esti nyilvános előadást követően, amelyen zsúfolásig megtelt a színházterem, Illés Szabolcs, polgármester színháztörténeti pillanatnak nevezte az előadást, amihez a Rátonyi Színház művészeti vezetője, Teremi Trixi is gratulált és a szintén jelenlévő Esterházy György is azt mondta, megérintette a gyerekek produkciója – mondta elérzékenyülve Szajkóné.

Paulini Béla - az eredeti Kodály darab librettójának egyik írója - sírjánál, aki a csákvári uradalmi intéző fia volt
Fotó: Némedi István

Az előadás bevételét az iskola főépületében az udvar szépítésére, szabadtéri játékok és sporteszközök telepítésére fordítják. A tervek már megvannak. Az elődadás további sorsa még a jövő zenéje, de ha kapnak meghívást, nem zárkóznak el az elől, hogy a kisvároson kívül is bemutassák a most már háromszorosan is sikeres csákvári Háry Jánost az iskola diákjai, akik a korábbi előadások szereplőinek méltó utódjaivá váltak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában