Frissen Fejérből

2023.07.01. 19:44

A Ráckeresztúri Mosoly Óvoda harmadszor nyerte el a Zöld Óvoda címet

Az intézményben a gyerekek kertészkednek, megfigyelik a madarakat, szelektíven gyűjtik a hulladékot.

Gajdó Ágnes

Fotó: Gajdó Ágnes

A mosoly mellett a természetközeliség jellemző a ráckeresztúri óvodára, mely több éve kiemelten figyel a természetvédelemre, az újrahasznosításra. A pedagógiai programban szerepel a környezet állapotára érzékeny gondolkodásmód és az optimista életszemlélet kialakítása, nagy hangsúlyt helyeznek az értékőrzésre, az érzelmi és erkölcsi nevelésre. Gáborné Kutasi Katalin intézményvezető szerint elsősorban a gyakorlatban, komplex foglalkozásokon lehet a gyerekekkel megismertetni a természet szépségeit, s ugyancsak a különféle tevékenységek által sajátíthatják el a környezetünk megóvásához szükséges tudást. Alapvető, hogy a kicsik sokat legyenek a levegőn, játsszanak, sétáljanak, szemlélődjenek. Az óvodában minderre sokféle lehetőség nyílik. Az elmúlt években tudatosan törekednek arra, hogy minél zöldebb óvodát alakítsanak ki, a Mosoly Óvoda dolgozói ugyanis fontosnak tartják, hogy környezettudatos, felelősségteljes generációt neveljenek, ezért már egészen kis kortól beépítik környezettudatosságot a mindennapokba. A most elnyert díj jól mutatja, hogy fáradozásaik nem hiábavalók.

Fotó: Gajdó Ágnes

Az óvodavezető büszkén mutatta az udvaron található veteményes- és epreskertet, a méhlegelőt csupa színes virággal, a közeli fán elhelyezett bogárhotelt, a virágokat, madáretetőket, a leendő mezítlábas park kijelölt helyét. Az óvoda több évvel ezelőtt csatlakozott az iskolakert-óvodakert programhoz, melynek köszönhetően magokat, kisméretű kerti szerszámokat kaptak, így az óvónők a kicsikkel közösen veteményeznek, gondozzák a növényeket, majd gyűjtik be a termést. Idén például minden csoport asztalára került egy-egy tálka eper. A levendulaszüretet és a szárítást követően karácsonyi ajándékokat készítettek az illatos növényből. Saját komposztálót alakítottak ki, használt ruhából készítettek kötényeket, felújították a régi bútorokat. Ha csak lehet, nem dobnak ki semmit, ami még használható.

A zöld óvoda címet harmadszor elnyerő intézmény vezetője kiemelte, hogy a helyi általános iskolával közösen beléptek az Ökoháló nevű fenntarthatóságra nevelési hálózatba, elnyerték a madárbarát óvoda címet, rendszeresen részt vesz programjaikon az Ercsi Egészséges Életmódért Egyesület. Idén a Pillangó csoport a Mozdulj a klímáért! pályázaton második helyezett lett. A cél, hogy három év múlva elnyerjék az örökös zöld óvoda címet, majd bázisintézményként szeretnének tovább működni. Munkájukat támogatja az önkormányzat, a lelkes szülők, a helyi vállalkozók és jószándékú magánszemélyek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában