Frissen Fejérből

2023.05.05. 10:00

Újabb vizeken törölték el a pontytilalmat

Tihanyi Tamás

A felvétel a HOFESZ idei „horgászsulijában” készült

Fotó: HOFESZ

A Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője már korábban bejelentette, hogy az idei évben sem lesz pontytilalom a Velencei-tavon, amely ellenkező esetben egyébként már három napja életbe lépett volna. Ugyanakkor érvényben maradt a harcsa fajlagos tilalmi időszaka, ezért június 15-ig a kifogott példányokat nem szabad megtartani, hanem minden esetben vissza kell engedni a tóba – amelynek vízszintje pénteken reggel, az elmúlt napokban esett csapadék ellenére még mindig csak 106 centiméter volt az agárdi mérőeszköznél.   

Hasonló a helyzet a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége által kezelt horgászvizek esetében is, hiszen minap a szervezet pontytilalom feloldására benyújtott kérelmét is elfogadta a halászati felügyelő azzal, hogy a folyóvizeken a tilalom továbbra is érvényben marad. Mint ahogyan természetesen mindettől függetlenül a horgászrendben előírt kereteken belüli, méret- és darabszám korlátozás betartásával szabad csak horgászni, és pontyot megtartani. A HOFESZ-nél is elkezdődött a harcsa tilalmi ideje, azaz június 15-ig tilos a fajhoz tartozó példányokat kifogni, megtartani. 

 A ponty továbbra is a legnépszerűbb magyar horgászhal, de a hazai gasztronómiában is a legjelentősebbnek számít    
Fotó: HOFESZ

A HOFESZ jelenleg ezeket a Fejér vármegyei horgászvizeket kezeli: Fehérvárcsurgói-víztározó, Székesfehérváron a Palotavárosi-tavak, a Pátkai-víztározó, a Sárszentmihályi-víztározó, a Gaja-patak, a Duna Fejér vármegyei tekintélyes szakasza, a Nádor-csatorna, a Sárvíz-Malomcsatorna, a vármegyeszékhely és Sárkeresztes között lévő Hajnal-tó és Tass bizonyos vízterületei.   

A HOFESZ vezetői mindezeken túl felhívták a figyelmet arra, hogy a  Fehérvárcsurgói-víztározónál, a település felőli oldalon, a zsilip melletti, úgynevezett kiöntést – az ívás idejére – halvédelmi okokból június 15-ig lezárták, a táblával megjelölt szakaszon a horgászat bűncselekménynek minősül.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában