Frissen Fejérből

2023.05.11. 10:00

Megújult járdát és új iskolát üdvözölhetnek a ráckeresztúriak (galéria, videó)

Több mint egy évtized telt el nagy volumenű járdafelújítás nélkül, ám ami késik, nem múlik. Ennek szellemében kapott új burkolatot a ráckeresztúri Hősök tere járdája. S van még egy jó hírünk: a település új iskolája is elkészült, ennek átadója ősszel várható.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Falu Program keretében pályázott az önkormányzat a Hősök tere járdájának felújítására. Az 1970-es években épült járdaszakasz a főút, azaz a Rákóczi utca, és a Bajcsy-Zsilinszky utca között teremt kapcsolatot. Az érintett szakaszon található a polgármesteri hivatal, az általános iskola, a könyvtár, s emellett számos lakóingatlan és kereskedelmi egység is. Ennek megfelelően jelentős gyalogos forgalom jelentkezik a területen, így nem kérdés, volt-e igény a fejlesztésre.

A régi, betonlap burkolatú járda elemei elmozdultak, összetörtek, műszaki állapota erősen leromlott volt, baleset és botlásveszélyessé vált a védtelen közlekedők számára, babakocsival, illetve kerekesszékkel már nem lehetett rajta közlekedni. A felújítás során 1,5 méter széles, a 21. század igényeinek megfelelő kialakítású, biztonságos, akadálymentes, térkő burkolatú gyalogjárda kialakítására került sor a közlekedők biztonsága érdekében. A fejlesztésre a Magyar Falu Program 6 millió forintot biztosított, ezt az összeget az önkormányzat további 2 millió forinttal egészítette ki.

Az ünnepélyes átadón Szentes-Mabda Katalin polgármester elmondta, regnálása óta ez az leső nagy volumenű járdafelújítás a településen. S nem titok, hogy a pályázat beadásakor többek között az újonnan felépült iskola miatt döntött úgy az önkormányzat, hogy az épület előtt húzódó szakasz legyen a következő a fejlesztések sorában.

Ugyanekkor Tessely Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, Pannónia Szívében 30 település jogosult a Magyar Falu Programba pályázatot benyújtani. Ez idáig 456 sikeres pályázattal közel 8 milliárd forint támogatás érkezett a térségbe. Az elmúlt években Ráckeresztúr önkormányzata 11 sikeres pályázatot nyújtott be, melyeknek köszönhetően összesen mintegy 100 millió forint anyagi forrás érkezett a településre.

S ha már a fejlesztéseknél tartunk: ahogy arról már többször beszámoltunk a település iskolásai ez idáig két épületben, a Hősök terén és a Szent János téren tanultak. Előbbiben az alsósok, utóbbiban a felsősök. Ez az időszak azonban lezárulni látszik, ugyanis immáron kijelenthetjük: elkészült a Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola új épülete.

A beruházás egy egyedi kormánydöntésnek köszönhetően végül 680 millió forintból valósulhatott meg. Az új épületben helyet kapott többek között tizenhat tanterem, szaktantermek, közösségi tér és egy ebédlő is. Hogy utóbbi miért jelentős? A falu polgármesterétől megtudtuk, a település életében hatalmas előrelépésnek számít az, hogy az iskola falain belül immáron egy ebédlő is található, ugyanis ilyen még errefelé sosem volt. A gyerekek – még az előző generáció is – ez idáig konténer épületekben étkezett.

Az intézmény udvarát érintően már csak tereprendezési, környezetszépítési és kisebb fejlesztési munkálatok vannak hátra. A Dunaújvárosi Tankerületi Központ igazgatója, Szilágyiné Németh Sarolta Zsuzsanna megerősítette, az intézmény hivatalos átadója szeptember 1-jén lesz, így már bizton állíthatjuk: a következő tanévben az új épületben szívhatják magukba a tudást Ráckeresztúr diákjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában