Egy bizonyos életkort elérve nincs apelláta: menni kell az oviba, suliba!

2023.04.15. 11:00

Szülők, figyelem! – nyakunkon a beiratkozási határidő

Fontos beiratkozási határidőkre hívja fel a figyelmet az Oktatási Hivatal. Az óvodai beiratkozás április 20-án kezdődik és egészen május 20-ig tart. Míg az általános iskolai beiratkozás április 20–21. között lesz.

Déri Brenda

Illusztráció!

Forrás: Pexels.com

Mint írják minden olyan gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. életévét, idén szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie annak érdekében, hogy időben elkezdődhessen a közösségbe szoktatása és felkészítése a majdani iskolakezdésre. Az óvodába való felvételt a szülőnek, illetve gondviselőnek kell kérelmezniük. Amennyiben halasztanák az óvodakezdést, azt április 15-éig kérelmezhetik a szülők, gondviselők a területileg illetékes járási hivatalnál.

– Ha családi körülményei, sajátos helyzete ezt indokolja, a gyermek egy évig menthető fel az óvodai foglalkozások alól. A bölcsődék legkésőbb 2023. április 15-éig jelzik az OH-nak, ha az óvodaköteles korba lépő gyermek további egy évig bölcsődei ellátásban vesz részt. Ekkor nincs szükség óvodai beiratkozásra, de javasolt, hogy a szülők egyeztessenek a bölcsődével. Nem kell beiratkozni akkor sem, ha a gyermek a kötelező óvodai nevelést a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálattal jogviszonyban, korai fejlesztés és gondozás keretében teljesíti – olvasható az Oktatási Hivatal honlapján.

Ami a leendő általános iskolásokat illeti, az a gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, tankötelessé válik. A tankötelezettség halasztása kizárólag azok számára lehetséges, akinek az Oktatási Hivatal engedélyezte, hogy további egy nevelési évig óvodában maradjanak, vagy akik rendelkeznek az erre vonatkozó, a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleménnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában