Helyi Építési Szabályzat

2023.03.06. 10:30

További egyeztetést akarnak a nadapiak

Aláírásgyűjtésbe kezdtek nadapiak a legutóbbi lakossági fórumot követően: több ponton is sérelmezik a Helyi Építési Szabályzat módosítását. A polgármester további egyeztetéseket ígér, noha azt mondja: számos fórumon megtették ezt már és az országos főépítész is elfogadta a terveket.

S. Töttő Rita

Fotó: Bakos László

Tovább gyűrűzik a legutóbbi nadapi lakossági fórumon elhangzottak ügye. Az önkormányzat, ahogy azt megírtuk, nemrégiben beszélgetést kezdeményezett a helyiekkel több témát érintően is. Ezen összejövetelt követően lakók jelezték a szerkesztőségnek: a számukra nagy sikerrel végződött lakossági fórum következő lépése, hogy elkészítettek egy lakossági petíciót, ezzel is nyomatékosítva kérésüket az önkormányzat felé: vagyis szeretnék elérni, hogy a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) teljes körűen és valódi egyeztetést követően kerülhessen csak elfogadásra.

Ez a felvetés Köteles Zoltán polgármester szerint azért különös, mert 2-3 éve több testületi ülésen és legalább öt civil lakossági fórumon egyeztették le a lakosság bevonásával a Helyi Építési Szabályzatot (erről többek közt itt, itt és itt írtunk). A petíciót megfogalmazók azonban úgy érzik, most is lenne még észrevételük, ám ha az önkormányzat „a lakossági észrevételeket és kéréseket teljesen figyelmen kívül hagyva vezeti a települést”, akkor az elfogadhatatlan. A nadapi polgármester ezzel kapcsolatosan azt mondta: az országos főépítész már elfogadta a nadapi HÉSZ-t, így érdemi változtatásokat nem tudnak tenni. Sajnálatos, hogy az újonnan beköltözők az akkori egyeztetéseken nem tudtak még részt venni,  éppen ezért ígéretet tett, hogy leülnek egyeztetni a petíció megfogalmazóival – még a következő testületi ülés előtt -, s ha valóban érkezik elfogadható változtatási igény, akkor azt az elfogadott HÉSZ egy következő módosításával tudják orvosolni.

Az aláírásgyűjtők továbbra is sérelmezik, hogy a HÉSZ módosítás bevezetése egy képviselő vagyonnövekedéséhez vezethet a területe átminősítésével, bár akkor még főképp a hatalommal való visszaélés volt a fő probléma, mert nem tudták, hogy a terület átminősítésénél a képviselő nem szavazott. Az aláírásgyűjtők továbbá úgy vélik, a HÉSZ alaki, formai és tartalmi követelményei sem megfelelőek. Erről is szeretnének egyeztetni az önkormányzattal a közeljövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában