Lakossági fórum

2023.02.22. 17:30

Nadapról beszélgettek - tényleg minden szóba került a fórumon (galéria)

Kedd este találkoztak a nadapiak egy beszélgetés erejéig a polgármesteri hivatalban. Szóba kerültek a jövő fejlesztési tervei, a költségvetés és az adózást érintő kérdések is.

S. Töttő Rita

Beszélgetés Nadapról címmel tartottak kedden este fórumot a településen

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Köteles Zoltán polgármester, Tóth Károly alpolgármester, Bakos László és Győrik Balázs képviselő várta a nadapi polgármesteri hivatalban kedden este a lakosságot egy beszélgetésre. Hamar kiderült: jelentős fejlesztési tervvel érkezett a találkozóra a nadapi képviselő-testület. Egy munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó cég szeretne itt létrehozni egy, a dokumentumainak tárolására szolgáló raktárhelyiséget, amelynek terveiről és arról, hogy ez mégis miért jó a falunak, szintén szó esett.

Csendes dokumentumtár, cserébe út és közmű

- Rengeteg cég csak székhely jelleggel költözött korábban Nadapra, mert nem volt iparűzési adó. 2021-ben azonban úgy gondoltuk, hogy be kell vezetni az iparűzési adót, akkor ugyanis 17 millió forint éves kiesés keletkezett adóelvonás miatt – mutatott a kezdetekre az egyik nadapi képviselő. A Trenkwalder ezután kereste meg a nadapi önkormányzatot terveikkel: beruházási elképzeléseiket szívesen megvalósítanák Nadapon, cserébe közlekedési utakat építenek, közműveket fejlesztenek a faluközpontban, ahol a földbe süllyesztett dokumentumtárolót, s felette a parkolót elképzelték. A területért bérleti díjat fizetnének, viszont cserébe iparűzési adó kedvezményt kérnek. 15 év elteltével az épület – amelynek területére addig bérleti díjat fizet a cég - átkerül az önkormányzat tulajdonába.

A cég képviselője felvázolta: jelenleg is van irodájuk Nadapon, ezért gondolkodnak a faluban. Bővíteni szeretnék itteni irodájukat és Budapestről ide hozni 15-20 főt foglalkoztató lízing és solutions üzletág digitalizációs központjukat. Eddig szándéknyilatkozatot írtak alá a tervek megvalósítására.

A falu cégének eszközei

A Zöld Nadap Kft. kapcsán is felmerültek kérdések, amelyet – mint megírtuk (itt és itt) -, parkolópályára állított az önkormányzat, mert nincs pénze a működtetésére. Mint a fórumon kiderült, a társaság tavaly nem tudta hozni a külső megrendelőktől érkező, tervezett bevételeket. Az önkormányzati cég számára vásárolt eszközöket jelenleg a „hibernált” cég ügyvezetője tárolja – hangzott el.

Adómentes mezőgazdasági területek?

Később szóba került az a mezőgazdasági terület is, ahol az egyik helyi képviselőnek, Bakos Lászlónak is van tulajdona. (Erről itt írtunk bővebben). Felmerült kérdésként, vajon az, hogy adómentes „lett” ez a terület és 10 százalékos beépíthetőséget kapott, nem jelent-e méltánytalan vagyonnövekedést az érintett telektulajdonosoknak – különös tekintettel az itt földtulajdonos képviselőre? Összeférhetetlenséget, hivatallal való visszaélést sejtenek a felszólalók ebben az ügyben az adómentesség és a beépíthetőség miatt.

Köteles Zoltán polgármester szerint adózási tekintetben semmiképpen nem jók az állítások: azt mondta ugyanis a feol.hu-nak, ez a terület sosem volt adóköteles, és még csak nem is önkormányzati hatáskör ennek eldöntése. Az említett területek többsége ’Má-1’ általános célú mezőgazdasági terület, ahol növénytermesztés és állattartás folytatható. Korábban is az volt és most is adómentes, hangsúlyozta, ahogy azt is: az országos adózási törvény szerint ugyanis a művelés alatt álló területek nem adókötelesek.

Gazdasági beépíthetőség

Nadapon azonban a Helyi Építési Szabályzatban (HÉSZ) meghatároztak egy övezetet a szőlők mellett, a falu határában, amelyre az itt folyó gazdasági-szőlészeti munkákhoz kapcsolódó – de csak azokhoz kapcsolódó - objektumok építhetők. Vagyis 10 százalékos beépíthetőséget kapott a terület – persze nem lakóházakra és hasonlókra, hanem mezőgazdasági épületekre: birkahodályt, magtározót, gyümölcsfeldolgozót, borászati tevékenységet folytató épületet húzhatnak fel rajta a tulajdonosok. Így például Bakos László képviselő is, ami úgy fest, a fórumon résztvevők számára összeférhetetlenséget jelent. Az aggodalmak fő oka pedig – mint később kiderült lakókkal való beszélgetés után – főleg az, hogy ha egyszer elindul ezen a területen is az építkezési folyamat, akkor már csak egy lépés egy újabb HÉSZ módosítás, akár egy következő önkormányzati ciklusban, és máris tovább terjeszkedik, „burjánzik” a település. És azzal vége lenne a nadapi nyugalomnak.

Merthogy főleg a nyugalom az, ami miatt az elmúlt években ide költöztek az emberek a nagyvárosokból. Ezt féltik, akkor is, ha az említett, „mezőgazdasági kiskert” besorolást – és ezzel beépíthetőséget – kapott övezetben nem csak Bakos, de több más vállalkozó is gazdálkodik, és tervezi, hogy esetleg él a beépíthetőségi lehetőséggel és gazdasági épületet épít. Merthogy az önkormányzathoz, a polgármester elmondása szerint, érkezett erre vonatkozó igény.

Úttalan utakon: új irányt vettek a bozótirtó gépek

Bakos László másik ügye azonban – az, hogy a Natura 2000-es területén való inváziós fajoktól való mentesítés miatt munkagépek járják a környéket – úgy tűnik, megoldódott. Az önkormányzati, de járhatatlan utat a vállalkozó saját költségén bozótmentesíti, és az útra került kerítéselemet, annak a tulajdonosa is arrébb teszi. Innentől pedig a munkagépek elkerülik a nyugalomra vágyó, zsákutcában élő lakosokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában