Arcanum

2023.03.17. 15:00

Fejér évfordulós emlékei

Ferencz Balázs

Újítás a sertéstelepen 

1973. március 17-én írt lapunk a korszakos újításról. Nem zavarta már motorpöfögés a malacok lakmározását. 

„A Villamos Berendezés és Készülék Művek Fejlesztési Intézete a Mosonmagyaróvári Gépgyárral közös vállalkozásban egy éves munkával felkísérletezte az úgynevezett tirisztoros vezérlésű sertésetető berendezést. Az első ilyen készüléket a székesfehérvári Kossuth Tsz-ben helyezték próbaüzembe. Az új sertéstakarmány-adagológép villamos energiával (akkumulátorral) működik, rendkívüli előnye, hogy zajtalan, hálózati energia forrást rendszeresen nem igényel és nem szennyezi a levegőt.” 

Elől fel, hátul le 

1993. márciusában vezette be az első ajtós felszállást autóbuszjáratain az  Alba Volán Rt. Az első napok tapasztalatairól számolt be a Fejér Megyei Hírlap harminc esztendővel ezelőtt. 

„… az utasok döntő többsége zúgolódás nélkül vette tudomásul az első ajtós felszállási rend bevezetését. Tegnap néhány járatnál a csúcsforgalmi időben mutatkozott  menetidő eltolódás. A Volánnak 3-4 járaton éppen ezért tartalék buszokat kellett beállítani.  Úgy látják, a jövőben még változni kell az utazási szokásoknak, ugyanis az utasok többsége a felszállás után nem megy hátra a kocsi belsejébe, pedig leszállni csak a hátsó ajtókon lehet. A városban a jegyelővételi pénztárak forgalma meglehetősen megnőtt. Nagyon sok diák most váltotta meg márciusi bérletét és a szokásosnál jóval többen vásároltak félhavi bérleteket. Az autóbusz vezetők is „szép” forgalmat bonyolítottak, volt olyan járat, ahol 70-80 jegyet is eladtak a sofőrök.” – vagyis kevesebb volt a bliccelő. 

Fél hónap a levegőben  

Hatvan évvel ezelőtt a Hírlap is beszámolt a szovjetek világcsúcstartó ejtőernyőséről. 

„Ivan Ivanovics Szavkin alezredes, a sport mestere a napokban hajtotta végre 3603-ik ejtőernyős ugrását. Ennyi ugrása a világon egyetlen ejtőernyősnek sincs. Ivan Szavkin, a Szovjetunió ejtőernyős sportjának egyik veteránja. Először 1935. május 16-án ugrott ejtőernyővel. Azóta 22 repülőtípusról ugrott katapult segítségével és különböző konstrukciójú ejtőernyőket használt. A 3603. ejtőernyős ugrás azt jelenti, hogy összesen mintegy 6000 kilométert zuhant és közel fél hónapot töltött az ejtőernyő alatt a levegőben is. Szavkin többszörös szovjet- és világcsúcstartó.” 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában