Nem árt figyelni!

2023.03.01. 11:11

Akár tévesen is jelezhet a tűzjelző berendezés

A katasztrófavédelem évek óta egységes hívószámot működtet a hozzá érkező téves tűzátjelzések lemondására – adta hírül a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hírportálján.

Déri Brenda

Forrás: Pixabay

Mint írják a központi hívószámot akkor kell tárcsázni, ha a katasztrófavédelem által felügyelt helyre bekötött beépített tűzjelző vagy tűzoltórendszer valamiért működésbe lép, azonban nincs valós tűzeset. Előfordulhat ugyanis, hogy a tűzjelző berendezés tévesen észlel tüzet, a jelzést pedig automatikusan továbbítja a katasztrófavédelemhez. A téves riasztás alapján megkezdett vonulás pedig rengeteg emberi erőt és energiát vesz igénybe, illetve jelentős költségeket is generál és elvonja az erőforrásokat a valós eseményektől, beavatkozásoktól. 

Felvettük a kapcsolatot Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados szóvivővel, hogy tájékoztassa lapunkat arról, volt-e már olyan eset a megyében, amikor ilyen téves jelzés miatt kellett kivonulniuk a szakembereknek. 

– 2022-ben a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyelete 5184 káreseti adatlapot kezelt, ezek huszonnégy százaléka a Tűzátjelzést Fogadó Központtól érkezett, amely automatikusan továbbítja a létesítmények beépített tűzjelző berendezéseinek jelzéseit. Tűzoltó egységek vonulására az esetek egyharmadában került sor. Tényleges tűzeset 39 alkalommal történt, a többi tűzátjelzés tévesnek bizonyult, amelyek leggyakrabban a létesítményben végzett napi tevékenységekhez, például porral járó karbantartási munkálatokhoz köthetőek – részletezte. Majd hangsúlyozta a beépített tűzjelző berendezésnek, a füstérzékelőhöz hasonlóan, jelentős szerepe van a tűzesetek korai felismerésében, a nagy kiterjedésű tüzek megelőzésében. Ugyanakkor az automatikus tűzátjelzés nem helyettesíti a tűzesetről adott telefonos bejelentést, ezért ilyen esetben is tanácsos értesíteni a tűzoltókat a 112-es egységes segélyhívó számon.

A téves tűzátjelzés lemondására szolgáló központi hívószámok a következőek:

elsődleges hívószám: +3619105105

tartalék hívószám: +3618900105


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában