Még mindig rengeteg a megválaszoltalan kérdés

2023.03.28. 21:00

A Tejútrendszerbe kalauzolta hallgatóságát Kötél László, csillagász (galéria)

Kötél László csillagász tartott előadást március 28-án, este 18 órától a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében.

Déri Brenda

Fotó: Klein Anna

Kötél László Galaktikus archeológia, avagy Tejútrendszerünk fejlődése címmel tartott előadása Hajmási József sorozatának a soron következő része volt. A csillagász ismertette a jelenlévőkkel a megfigyelésekhez használt eszközöket, kutatási programokat, a Tejútrendszer viharos múltját és várható jövőjét. Az alapokból kiindulva elmondta, hogy a jelenlegi ismeretek szerint a Tejútrendszer megközelítőleg 20 milliárd csillagból áll és több milliárd éves képződmény lehet. Ám ahhoz, hogy képződését és működését megértsük roppant bonyolult mérések és megfigyelések szükségesek. A laikusok számára már az is elképzelhetetlennek tűnhet, hogy a tudósok meg tudják állapítani egy csillag életkorát vagy azt, hogy milyen messze lehet a Földtől. Ugyanekkor a számos kutatás, mérés és megfigyelés ellenére még bőven vannak megválaszolatlan kérdések és fel nem tárt részek a Tejútrendszerben. Így ennek feltárása még biztosan tartogat rengeteg újdonságot a jövőre nézve.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában