Fejér is csatlakozott az Asszonyok a békéért mozgalomhoz

2023.03.02. 17:34

„A békéhez nem bombák kellenek, hanem jóakarat és emberi együttérzés"

Asszonyok a békéért címmel tartott sajtótájékoztatót a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Molnár Krisztián, valamint Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke Székesfehérváron, a Vármegyeházán. Cél a kárpátaljai diákok megsegítése és az azonnali tűzszünet elérése.

Kecskés Zoltán

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke és Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Borsod-Abaúj-Zemplénből indult a kezdeményezés – az orosz–ukrán háborús konfliktus kirobbanásának egyéves évfordulóján –, melynek elindítói összefogásra szólítanak fel az azonnali békéért, valamint a háború sújtotta területeken élők megsegítéséért. Az újonnan megalakult misszió – Asszonyok a békéért – két nagyon fontos pilléren nyugszik. Az egyik az adománygyűjtés, melynek koordinálását a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége vállalta fel. Többek között erről is beszélt Szőnyi Kinga elnökasszony Fehérváron. Köszöntőjében kiemelte, hogy a segítségnyújtási akció célja a Kárpátalján lévő oktatási intézményekben tanuló magyar és ukrán gyermekek jelenlegi iskolai körülményeinek javítása, az ehhez szükséges eszközök beszerzésének támogatása, mivel a háború megannyi család és kisgyermek mindennapjait teszi elképzelhetetlenül nehézzé.

Szőnyi Kinga a második pillér kapcsán üzent a brüsszeli döntéshozóknak, élükön a hétgyermekes édesanyának, Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének is. Szerinte ugyanis egy teljesen értelmetlen politikai és gazdasági érdekből generált háborúban vágóhídra küldik a család férfi tagjait. Ennek okán a misszió másik fontos célja – a kárpátaljai intézmények megsegítésén túl – az összefogás a béke érdekében, nemcsak Magyarországon vagy a Kárpát-medencében, hanem egész Európában, sőt az egész világon. Hiszen mindenkinek az érdeke a mihamarabbi tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése.

A vármegyei közgyűlés elnöke, Molnár Krisztián csatlakozott az előtte szólóhoz,  kiegészítve néhány fontos gondolattal, miszerint az elhibázott brüsszeli szankciók nem hozták el a háború végét, sőt épp az ellenkezőjét váltották ki, tetézték azt. „Ahelyett, hogy lokális keretek között tartotta volna a konfliktust, mára már kezd globális kimenetelűvé válni" – emelte ki Molnár Krisztián, aki beszédében Szent-Györgyi Albert gondolatait idézve kiemelte, a békéhez nem bombák kellenek, hanem jóakarat és emberi együttérzés. Ebből adódóan az Asszonyok a békéért missziót kiemelten fontosnak tartja. Szerinte minden olyan kezdeményezésre szükség van, amely az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalásokat előrébb hozza, így nagy örömmel és tisztelettel csatlakozott a férfi elnökkollégák közül elsőként ehhez a roppant fontos ügyhöz, amely a kárpátaljai diákok megsegítését is szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában