Városi közgyűlés

2023.02.10. 11:30

Száznégy milliárd forintról, a fehérvári uszodáról és a színházról is döntöttek

Habár a legtöbb vitát a költségvetésről szóló önkormányzati rendelet megalkotásának javaslata okozta a péntek reggel 8 órától tartott ülésen, Székesfehérvár közgyűlése végül mégis elfogadta azt.

Déri Brenda

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A város polgármestere, Cser-Palkovics András még a napirendi pontok ismertetése előtt megkérte a jelenlévőket, hogy egy perces néma csenddel tisztelegjenek az egykori alpolgármester, Viniczai Tibor előtt, aki tavaly év végén hosszan tartó és súlyos betegség után, 66 éves korában hunyt el. 

Ezt követően a városvezető rátért a közgyűlés napirendi pontjaira, amelyek közül a negyedik volt a 2023. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotása, ami sokakat felszólalásra késztetett. A közgyűlés tagjai egymás után kértek szót, hogy azon tényezők figyelembe vételét kérjék a költségvetés megalkotásának elfogadása kapcsán, mint az elszálló energiaárak, az orosz–ukrán háború, a rendkívül magas infláció és a koronavírus-járvány.

Márton Roland külön szót emelt a szolidaritási adó jelentős megemelésével kapcsolatban, szerinte ugyanis ez teljesen ellehetetleníti az önkormányzatok helyzetét. Ugyanakkor voltak olyanok, akik egyetértettek az idei költségvetésben foglaltakkal. Molnár Tamás önkormányzati képviselő stabilnak és jól megfontoltnak tartotta az idei évre vonatkozó költségvetést. Végül a közgyűlés 17 igennel és 4 nemmel elfogadta a 2023. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotásának napirendi pontját. 

– Azt mindenki elismerte, hogy olyan külső körülmények között kellett ezt a költségvetést megalkotni, amik nagyon nagy mozgástér-szűkítést jelentenek ahhoz képest, amit Fehérváron megszoktunk – fogalmazott Cser-Palkovics András az ülés után, majd hozzátette, hogy még ezen körülmények mellett is sikerült egy biztonságos költségvetést megalkotni, ami tartalmazza a működést, az üzemeltetést, a közszolgáltatásokat és jelentős fejlesztéseket is. A költségvetés összege 104 milliárd forint, melyből 32 milliárd az önkormányzat saját bevétele, 9 milliárd pedig tartalék.

Ezenfelül a közgyűlés még további két fontos döntést is meghozott. E szerint az uszodát nem zárják be, és március 1-től kinyitják a Vörösmarty Színház főépületét.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában