Felelősségteljes hulladéklerakás

2023.02.09. 07:00

Hol lehet megszabadulni az elektronikai hulladéktól?

Nem minden napos, de gyakori probléma lehet, hogy hol lehet biztonságosan elhelyezni az elnyűtt vagy épp nem működő elektronikai hulladékot? Hova kell vinni a kisebb-nagyobb háztartási gépeket Székesfehérváron?

Déri Brenda

Fotó: Pexels

Ennek utánajárva megkerestük az illetékes szolgáltatót a Depóniát, akik tájékoztatást adtak a szabályos elhelyezés menetéről. 

Mindenekelőtt fontos tudni, hogy veszélyes vagy nem veszélyes hulladékként tartják számon az adott elektronikai eszközt. Székesfehérváron a Palotai Úti Hulladékudvar az, ahol minkét kategóriába tartozót átveszik. Ezt pedig kimondottan székesfehérvári lakcímmel rendelkező lakosok vehetik igénybe... A hulladékudvar nem veszélyes hulladékként befogad olyan háztartási gépeket, mint például a mosógép, gáztűzhely, porszívó vagy a rádió. Míg veszélyes elektronikai hulladékként tévét, monitort vagy hűtőt. A hulladékudvar egész évben nyitva van és annak nyitvatartási idejében adhatók le a már fent említett eszközök. 

A Palotai Úti Hulladékudvaron túl üzemel még a Csala-pénzverővölgyi, a csákvári és a pilisvörösvári hulladékudvar is. Ezekre a helyekre is csak érvényes, az adott településen való lakhatási igazoló lakcímkártya bemutatását követően adható le a hulladék, valamint az ingatlanra szóló NHKV Zrt. által kiállított számlát vagy szerződést is be kell mutatni. A Csala-pénzverővölgyi telepen, ami az elektronikai hulladékokat illeti csak tévét, monitort vagy hűtőt vesznek át, háztartási gépeket nem. Ugyan ez igaz a pilisvörösvári udvarra is, Csákváron viszont már leadhatók a háztartási gépek is. 

Azokon a településeken, ahol nincsenek hulladékudvarok a Depónia minden évben előre meghirdetett időpontokban lehetőséget biztosít arra, hogy a lakosság díjmentesen leadhassa az  elektromos és elektronikai hulladékokat. Ezen hulladékgyűjtési akciójuk célja, hogy a begyűjtést követően ellenőrzött körülmények között kerüljenek újrahasznosíthatásra,  ártalmatlanításra.

Fontos még kitérni arra is, hogy a tudatos és felelősségteljes hulladékkezelés hozzájárulhat ahhoz is, hogy lecsökkentsük, illetve idővel teljesen felszámoljuk az illegális szemétlerakó helyeket, amik nemcsak, hogy környezetszennyezőek, de roppant veszélyesek is. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában