Van előttünk békesség

2023.02.02. 20:01

Gyertyaszentelő Boldogasszony napját tartották a Szent István Székesegyházban (galéria, videó)

A hívek sokasága a templomot, Spányi Antal pedig a lelkeket töltötte meg.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A város papságának teljes részvételével zajlott gyertyaszentelő napján az ünnepi szentmise, a Szent István Bazilikában. Az ünnepi esemény legelején meggyújtották a padsorokban az összes gyertyát. A szentmisét Spányi Antal celebrálta. A megyés püspök elsőként a szerzetes atyákat és a szerzetes nővéreket köszöntötte. A főpásztor emlékeztetett, hogy ez az a nap, amikor a 40 napja született Jézust először bemutatták a templomban.

A papság gyertyákkal és füstölőkkel indult a templom roppant ívei alatt körmenetre és a hívők jelentős része követte őket énekelve és imádkozva.
Beszédében a főpásztor úgy fogalmazott: -Gyerekkoromban, amit most Kádár korszaknak neveznek, szombaton mindenki dolgozott és a gyerekek iskolába jártak. De délután megjött mindenki és volt közös másfél nap. Volt egymáshoz fordulás és volt előttünk békesség. Ez a jó érzés van bennem most is, mikor a papság, a szerzetesek, illetve a nővérek itt vannak és világos mindannyiunk előtt, hogy hazavár minket a mennyei atya. Urunk bemutatásának ünnepét szeretik a magyar katolikusok Gyertyaszentelő Boldogasszony napjának hívni, de mégis ez az a nap amikor Mária és József elviszik Jézust bemutatni. Ők ketten tudják ki Ő, de eleget akarnak tenni a törvénynek, a többiek útján akarnak menni. Tudták, hogy Isten tervét kell szolgálni, és hogy a gyermek is Isten parancsait hajtja majd végre még akkor is, ha tudja hogy vére a sziklára hullik.
Tudjuk, hogy jön a fény, ami semmivé teszi a sötétséget és ez az Isteni kegyelem. Az Úr akarata és terve mindig valóra válik és nem csak a bibliában, mindannyiunk életében is, de ehhez akarni kell, hogy az életünk az Istené legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában