Elindult a folyamat

2023.01.31. 20:00

Felújítanák a szári kálvária stációinak kerámia domborműveit

Szár egyik látnivalója a kálvária-domb, amely környezeti szépségének és nyugalmának köszönhetően hiteles helyszíne a vallási ünnepeknek, de csendes lelki elmélyüléshez is kiváló. A stációk kerámiaképein azonban látszik az idő. Ezért szeretnék őket megújítani.

Borsányi Bea

Már jelentkeztek helyi családok, hogy anyagilag is támogatnák a felújítást

Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

A kálvária Vénusz Imre, szári születésű plébános és a község lakóinak adományából épült 1860 körül. Miután az 50-es években betiltották a templomon kívüli katolikus szertartásokat, a kálvária teljesen lepusztult, területét a helybeliek szemétlerakónak használták. A helyet az ezredfordulón takarította ki és tette rendbe az akkori önkormányzat, a homokkőből épült stációházakat és a kereszteket 2000-ben újították fel. Az eredetileg fára festett képek helyére akkor kerültek a mai kerámia domborművek, melyeket a csángó magyar származású keramikus művész, Petrás Mária készített, akit a Nemzeti Örökségvédelmi Intézet közvetített ki Szárra erre a feladatra. A munka költségét helyi családok adták össze.

Az elmúlt több mint két évtized időjárási viszontagságai – többek között villámcsapás is érte a stációkat - mára megviselték a képeket, a kerámia alkotások felújításra szorulnak. Németh Norbert, polgármesternek nem régen sikerült beszélnie a ma közel 70 éves Petrás Máriával, akit meghívott, nézze meg, mérje fel a kerámiaképeket és tegyen javaslatot arra, milyen módon lehetne felújítani őket. A Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas népdalénekes, keramikus örömmel fogadta a kérést, a szári stációk kerámiái az Iparművészeti Egyetemen végzett művész első munkái közé tartoznak. 

A hírre már több család is jelentkezett Száron, hogy szívesen adományozna a munkára, de természetesen az önkormányzat is igyekszik támogatási lehetőséget találni a felújítás finanszírozására. – Egyelőre a folyamat elején járunk, hiszen a művésznővel elsőként fel kell mérni, hogy mit lehet és a műemlékvédelemmel egyeztetni, hogy mit szabad csinálni, majd ezekből összerakni a felújításra vonatkozó konkrét javaslatot – intett mindenkit türelemre a szári polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában