Kinek a feladata a vízelvezető árkok tisztán tartása?

2023.01.27. 19:30

A sárbogárdi polgármester tiszta vizet öntött a pohárba

A csapadékos időjárás minden esztendőben hoz magával a nagy vizeken kívül társadalmi gondolatokat-indulatokat is. A félreértés minden esetben az, amikor demagóg módon olyan kritikák fogalmazódnak meg, az egyébként évszázados gyakorlattal szemben, hogy kinek a feladata a ház előtt a csapadékvizet elvezető árok tisztán tartása? Ennek az ékes példája a sárbogárdi eset, amelyre Sükösd Tamás polgármester hívta fel a figyelmet.

Kecskés Zoltán

Kötelesek a lakók tisztán tartani a vízelvezető árkokat a házuk előtti szakaszon.

Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

– Az elmúlt időszak csapadékos időjárása következtében, több bejelentés érkezett a polgármesteri hivatalba arra vonatkozóan, hogy a csapadékvíz-elvezető árkok feltellettek, azokból a csapadékvíz nem tud lefolyni." – olvasható a városvezető posztjában, aki nyomatékosan felhívta a lakók figyelmét az erre vonatkozó helyi rendelkezésre, amely így szól:

„Az ingatlan tulajdonosa, bérlője, használója, kezelője folyamatosan köteles gondoskodni az ingatlannal határos közterületi csapadékvíz-elvezető árok tisztán tartásáról, gyommentesítéséről, a gépjármű-behajtók megfelelő keresztmetszetű átereszeinek kiépítéséről és tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és hulladékok eltávolításáról, az esetlegesen engedély nélküli betemetett árok újraásásáról. Kérjük évente 2-3 alkalommal az ingatlan előtti árkot/kapubejáró alatti átereszt kitakarítani és ez esetben a hirtelen lehulló csapadékmennyiség is kevesebb problémát okoz." – áll a bejegyzésben.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztán tartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra terjedően – az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége. De ugyanez igaz lehet például a társasházak előtti járda tisztán tartására és síkosság mentesítésére is.

Vezető képünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában