Baptista500

2022.12.03. 13:30

Szenczy Sándorra emlékeztek

A Magyarországi Baptista Egyház és a Baptista Szeretetszolgálat nagyszabású ünnepségen mondott köszönetet a huszonöt éve Velencén alapított segélyszervezetért, az idén elhunyt Szenczy Sándor alapító elnök életéért és áldásos tevékenységéért, valamint a Baptista500 év kezdetéért pénteken este a Budapest Arénában, amely két év szünet után 11. alkalommal adott otthont a baptisták nagy központi rendezvényének.

Tihanyi Tamás

Szenczy Sándor maradandót alkotott, legfontosabb tettei örökre Fejér megyéhez kötik

Fotó: Levision

A közös jubileumi ünnep egyben rendhagyó istentisztelet is volt, amelyen Papp János egyházelnök és Szilágyi Béla, a segélyszervezet elnöke mondott igei üzenetet. Papp János kiemelte, Jézus szeretete nélkül nem lehet értékes segélymunkát végezni. Szilágyi Béla köszöntőjében elhangzott: 21. századi, sarkából kifordult, furcsa világunkra az Isten válasza a remény és a mindent megváltoztató, mindent felforgató, mindent meggyógyító szeretet. Negyedszázaddal ezelőtt ezzel a jézusi szeretetforradalommal, egy özvegyasszony ötezer forintos adományával, egy zöldségtárolóból indult el a Baptista Szeretetszolgálat és lehetett részese Isten csodáinak, százezrek sorsfordításának, életváltozásának, sokak megmentésének és oktatásának hazánkban és határainkon túl. A segélyszervezet tevékenységét méltatta beszédében Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, majd arról szólt, hogy imáinkkal, imaláncok indításával is tennünk kell a jelenlegi nehéz helyzetben a békéért. Fellépett Mező Misi és a Magna Cum Laude zenekar, Pintér Béla és Szabó Balázs, egy 400 fős kórus és Friderika: velük lett teljes a felejthetetlen alkalom. Az esemény fővédnökségét Kövér László, az Országgyűlés elnöke vállalta el.

Mező Misi életét is döntő módon befolyásolta, tette jobbá az egykori velencei lelkipásztor, Szenczy Sándor. A zenész fellépése közben erre érzelmekkel a hangjában emlékezett
Fotós: Levision 

Az 1965-ben született Szenczy Sándor megtérése után 1993-tól a velencei baptista gyülekezet alapító pásztora volt, ahol imaházat épített és ott találta meg Katit, feleségét, örök társát. Bő negyedszázada hozta létre a Baptista Szeretetszolgálatot, amely a vezetése alatt több kontinensen dolgozó, több ezer munkatársat és önkéntest foglalkoztató karitatív szervezetté nőtt. Mindig azt vallotta, hogy ő és az általa létrehozott szervezet Istennek szolgál, a szolgálat titka pedig az Istennek való engedelmesség. A magyarországi adományozási kultúra megteremtésének meghatározó alakja volt, nevéhez fűződik például a Cipősdoboz Akció és a Fogadj örökbe! elnevezésű jelképes örökbefogadási program elindítása. Neki köszönhetően épült fel a segélyszervezet pákozdi logisztikai központja is, amely mára egyik hazai bázisa lett Kárpátalja és a legelmaradottabb magyarországi térségek segélyezésének.  

A Fejér Megyei Hírlap az első médium volt, amely annak idején beszámolt a segélyszervezet velencei alapításáról, majd első lépéseiről, küldetéseiről. Emlékezetes együttműködésnek bizonyult egyebek mellett a 2004-ben bekövetkezett nagy kelet-ázsiai cunami idején egy nagyszabású és sok szempontból azóta is egyedülálló segélyakció, amelynek során a megyei lap egy napi árus bevételét ajánlotta fel a túlélők számára, támogatva a ma is Srí Lankán működő magyar alapítású árvaház felépítését, az ottani „cunami árvák” ellátását.  

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke, Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya és Papp János egyházelnök cipősdoboz ajándékokat adott át a színpadon. Az adventi kampány december 18-ig folytatódik, a megyei gyűjtőpontok is várják az adományokat
Fotós: Levision 

Szenczy Sándor számos elismerés mellett Velence városának díszpolgára lett, majd 2015-ben megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést. Utolsó éveit súlyos betegen töltötte, a nyáron helyezték örök nyugalomba az Egyesült Államokban. Utódja, Szilágyi Béla így emlékezett: „A mennyeit, az Istentől kapott meghökkentő, hihetetlennek tűnő álmait hozta el hozzánk, a holnap áldásait hozta el nekünk a mába, a jézusi szeretet képviselőjeként”.  

Nagyon sok fiatal jött el az Arénába szerte az országból, ők a szervezet fenntartásában működő iskolákban tanulnak. A megyében három ilyen oktatási intézmény van: Seregélyesen, Sárosdon és Velencén
Fotós: Levision 

Pénteken először adták át a Szenczy Sándorról elnevezett díjakat a Stefánia Palotában, ahol elismerték a szervezet fenntartásában működő több Fejér megyei intézmény munkatársának az elmúlt időszakban végzett tevékenységét is. Az év intézményvezetője lett Véningerné Bognár Krisztina, a sárosdi Farkas Gyula Baptista Általános Iskola és Óvoda igazgatónője, Elnöki Köszönet Érmet kapott Novák Éva, a székesfehérvári Befogadlak gyermekotthon gyermekfelügyelője és Baglyosné Jonescau Mária, a fehérvári Napraforgók Háza terápiás munkatársa. A Közösség Önzetlen Szolgálatáért Érmet Varsányi Lászlóné, a seregélyesi Hétszínvirág Baptista Óvoda és Bölcsőde óvodatitkára, a Cserepka János Érmet pedig a pákozdi logisztikai központ könyvelője, Juhász Ildikó vehette át.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában