Ma is élő hagyományok

2022.12.09. 21:30

Ismét Szalamanderben vonultak végig a falun (videóval)

A bányászok fáradságos munkájára, a bányászhagyományokra Gánton évek óta Szalamander felvonulással emlékeznek. Így volt ez péntek délután is.

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A libasor vagy Gänse marsch és a kígyóvonal, más néven Szalamander eredete a középkori lovagoknak a lovagi tornára, a mesterlegények vándorútra, a diáknak más városba indulásakor történő búcsúztatásához vezethető vissza, mely része a selmeci hagyománynak is. 

Ezt a szokást vették át az Árpád­kori selmeci líceumoktól Selmecbányán, a magyar bányász, kohász és erdész felsőfokú képzés almamáterének diákjai, amikor a végzősök vagy filiszterek búcsúztak. 

Hogy a búcsúzás tovább tartson, egyes sorban vonultak, és az utca egyik szélétől a másikig kanyargott a menet, lévén az sokkal hosszabb út, mint az egyenes. 

Gánton 2009 óta tartják a bányászfelvonulást ezen hagyományok szerint, így emlékezve a hajdanvolt bauxitbányára, illetve azokra a bányászokra, akik ott dolgoztak. A felvonulás végén nem maradt el a selmeci hagyományok elengedhetetlen itala, a krampampuli (cukorral kevert, fűszerezett alkoholos ital) sem, amely bizonyára jól is esett minden felvonulónak, aki átfázott ezen a nedves, hűvös estén. 

Fotós: Fehér Gábor / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában