Frissen Fejérből

2022.12.18. 07:30

Családi hétvége a martonvásári Agroverzumban

Kincskereső játékot szerveztek a gyermekeknek szombaton az Agroverzumban, de nyitva volt a Beethoven Emlékmúzeum és a Brunszvik kastély parkja is. A játék még vasárnap is várja a családokat.

Hajdú Marianna

Fotó: Hajdú Marianna / FMH

Havas úton fut a szán címmel interaktív zenés gyerekprogrammal várták a legkisebbeket szombat délelőtt a kiskastély termébe. A gyerekeknek Hegedűsné Tóth Zsuzsanna, szakavatott óvodapedagógus tartott zenés-verses előadást, ahol ki lehetett próbálni mindenféle – kisebb-nagyobb – hangszert. A program nagyon népszerű egészen nyolc éves korig. Az óvodapedagógus minden hónapban egyszer tart itt előadást és meséit, verseit csak egyszer mondja, az évszaknak és az eseménynek megfelelően.

Fotós: Hajdú Marianna / FMH

A jól sikerült kincskereső játék célja az volt, hogy a gyerekek hozzájussanak a ládába zárt kincshez, amelyet egy lakat véd. A lakat csak abban az esetben nyílt, ha megfejtették a kódját. Egy kincskereső füzet útmutatásai alapján kellett a gyerekeknek körbejárniuk a megadott területeket, az ott talált feladatokat megoldani. Egyes helyeken egy szám is volt a megfejtésben, amit a gyerekeknek fel kellett jegyezniük. Aztán a végén a számokat megfelelő sorrendbe rakva kinyílt a kincsesládán a lakat.

Fotós: Hajdú Marianna / FMH

A családi hétvége alapprogramja volt ez a kincskereső játék, amit egyébént évszakonként rendeznek meg a gyerekek számára és az idősebb korosztály is nagyon élvezi. A helyszíntől függően, különféle feladatokkal találkozhatnak a versenyzők.

Fotós: Hajdú Marianna / FMH

A játék fő témája egyébként az,  hogy miként kerül majd kenyér az asztalunkra például 20 év múlva. Nem véletlen ez a téma, hiszen itt, Martonvásáron található a búza és a kukorica kutatásának a központja. Az Agroverzum azt mutatja be a gyerekeknek, milyen eredményeket ér el a két kutatóközpont, milyen kihívásokkal kell megküzdeni most és majd a jövőben. 

Fotós: Hajdú Mariana / FMH

A Beethoven Emlékmúzeum pedig azt mutatta be számukra, hogyan épült a kastély, a Brunszvik család generációi, új tulajdonosai, hogyan alakították át azt az évszázadok alatt. Mesélt a család és Beethoven barátságáról és kötődéséről. Természetesen a gyerekek itt sem maradtak feladatok nélkül, amelyek megoldása elengedhetetlen volt a kód megtalálásához. Ezen a helyszínen legtöbbször a gyermekek megfigyelőképességét tették próbára a játék szervezői. A napot egy különleges zenei meglepetéssel zárták. Beethoven születésének 252. évfordulója alkalmából, a "Mester” köszöntésére, a Budapesti Filharmóniai Társaság közreműködésével, kamara koncertet adtak.

Fotós: Hajdú Marianna / FMH

A rendezvény műsorvezetője Móna Dániel zenetörténész volt és olyan közreműködőket hallhattak, mint Rönkös Ildikó, Baráti Eszter, Karasszon Dénes, Morgane de Lafforest, Birtalan Zsolt. Olyan művek csendültek fel, mint Mozart: C-dúr Divertimento cselló átirata, Beethoven: C-dúr Szonáta, Op. 102, Schumann: a-moll csellóverseny, Op. 129.

Fotós: Hajdú Marianna / FMH

A Három évszak kincskereső játék még vasárnap is várja a családokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában