Repüléssel és ejtőernyős ugrással zárták az óévet

2022.12.31. 17:55

Az utolsó felszállás a börgöndi repülőtéren

A börgöndi repülőteret üzemeltető székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület hagyományosan egy utolsó felszállással, repüléssel és ejtőernyős ugrással zárja az óévet. Így tettek ebben az esztendőben is.

Tihanyi Tamás

Forrás: Albatrosz RE

– Nehéz évünk volt – értékelt Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke. – Az általános gazdasági problémák minket sem kerültek el, főként az üzemanyagárak emelkedése okoz sok fejtörést. Mi nem csak a repülőtér, a pálya karbantartását végző járművekbe kell, hogy tankoljunk, nyilvánvalóan fel kell töltenünk felszállás előtt a repülőgépeket is. A kerozin ára folyamatosan változik, most úgy 1200-1300 forint között mozog literje, ez pedig nagyon költségessé tette az üzemeltetést. 

Nehéz általánosságban kiszámolni, hogy egy légiút éppen mennyibe kerül, mert géptípustól függenek a költségek. De annyit meg lehet állapítani, hogy úgy 40-50 százalékkal kell többet költeni a légijárművek üzemeltetésére, a kiadások között szerepel a karbantartás, a biztosítás díja is. Szilády Dezső biztos abban, hogy nem lesz könnyű a következő év sem, mert a repülőtéri infrastruktúra olyan állapotban van, hogy nem lehet növelni a bevételeiket. Nem tudnak olyan szolgáltatást nyújtani, amiért több pénzt kérhetnének el a Börgöndre érkezőktől.  

Az idei volt az eddigi leglátogatottabb börgöndi légiparádé  
Fotós: Tihanyi Tamás / FMH 

– Egyelőre még nem érzékeljük azt, hogy kevesebben lennénk, a fiatalokat továbbra is érdekli a repülés, nemrégiben indult tanfolyamainkon sok az új arc. De valahogyan meg kell oldanunk, hogy támogatók álljanak mellénk, mert saját erőből a képzéseket nem tudjuk már sokáig folytatni. Mit tehetünk? A jövő év elején megpróbálunk magasabb szinten tárgyalásokat kezdeményezni a Magyar Honvédség vezetőivel, ugyanis a légierőnek komoly szüksége van a fiatalokra, hiszen nagy hiány van pilótákból. A sportrepülő egyesületek előképzéssel képesek olyan ifjakat a pályára irányítani, akikből később vadászrepülő és helikopter pilóták válhatnak.  

Az idei volt az eddigi leglátogatottabb légiparádé, amely a megye talán legnagyobb szabású és bizonyosan az egyik legnépszerűbb rendezvénye. Tudja ezt a megyeszékhely vezetése is, ezért komoly támogató a város. Az anyagi segítségre biztosan szükség lesz a 2023-as évben is, és bár a szeptember még messze van, azt biztos, hogy a repülőnap költségei komolyan emelkednek majd.  

Repülőtábor Börgöndön: a Magyar Honvédség légiereje jól profitálhat az egyesületeknél folyó szakmai munkából, előképzésből  
Forrás: Tihanyi Tamás / FMH

– Csak a belépőjegyek árából a repülőnap nem finanszírozható, ezért Székesfehérvár támogatása mellett cégeket is tervezünk megszólítani, hogy a repülőbarátok ne maradjanak esemény nélkül – folytatta az egyesület elnöke, aki maga is aktív pilóta. A reptérfejlesztése térünk, amelyről a múltban már annyi szó esett. – A börgöndi repülőtér építése önkormányzati és állami hatáskör, mi a szakmai munkához értünk, abban tudunk segítséget nyújtani. Érdemes volna időben előrébb hozni a közösségi épület megvalósítását, hogy már a nagyberuházás előtt legyen megfelelő infrastruktúra a képzések további, megfelelő színvonalú folytatásához, a táborok lebonyolításához. Ezeket már három éve csináljuk, és már vannak olyan növendékek, akik tőlünk kerültek a Magyar Honvédség látókörébe. Mire a fiatalok a középiskolából a felsőoktatásba lépnek, mi már olyan felkészítést tudnánk nyújtani nekik, hogy repülő szakszolgálati engedéllyel rendelkezzenek.

Az új hangárban rendezték be a légiparádé idejére az Albatrosz Repülő Egyesület repülőmúzeumát 
Fotós: Tihanyi Tamás / FMH 

  

A haderőreform folyamatának nem csak korszerű haditechnikai eszközökre, de megfelelő személyzetre, például pilótákra is szüksége van. Úgy tudjuk, ebből a szempontból elég komoly a hiány, nagy a lemaradás. A repülőtér további fejlesztéséről az év első felében írják ki a tervpályázatot, amely az engedélyezési és a kiviteli terveket is tartalmazza majd. Azután – további kedvező kormányzati döntés és a források rendelkezésre állása esetén – kezdődhet a munka, a kivitelezés. 

 

– A nehéz körülmények ellenére azért sikerült előre lépnünk ebben az évben. Végrehajtottunk egy 15 millió forint értékű projektet, így reptér áramellátása biztosított. Egyesületi finanszírozásban adtuk át az új, 700 négyzetméteres szigetelt hangárunkat, amelyre méltán lehetünk büszkék: a légijárművek biztonságos tárolása ezzel egyelőre megoldott. A repülőnapon abban a hangárban rendeztük be múzeumunkat, nagyon sokan látogatták meg a kiállítóteret. Sajnos idén történt egy nagyon szomorú esemény is Börgöndön, ahová egész évben nagyon sokan érkeznek más egyesületektől repülni, ugrani. Egy ejtőernyős szenvedett halálos balesetet, a vizsgálat jelenleg még tart az ügyben. A mi egyesületünket sem kerülték el a váratlan tragédiák, de ezek egyike sem repülés közben történt – zárta szavait Szilády Dezső.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában