Közlemény

2022.12.20. 18:52

A fehérvári Fidesz-frakció is reagált Fazakas rasszista bejegyzésére

„Fazakas Attila vállalhatatlan megnyilvánulása után méltatlanná vált arra, hogy a fehérvári közgyűlés tagja legyen!" - reagált a székesfehérvári Fidesz-frakció a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében arra, hogy Fazakas Attila rasszista bejegyzést tett közzé a VB-döntőt követően.

FMH

Forrás: Facebook

Ahogy megírtuk: "Argentína legyőzte az Afrika válogatottat" - ezt írta ki Fazakas Attila a Jobbik önkormányzati képviselője Facebook oldalára a meccs után, amit a város önkormányzata és Cser-Palkovics András is közleményben ítélt el. Amit Fazakas megnyilvánulása mellett ugyancsak döbbenet fogadott, az az, hogy Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció országos elnökségének tagja, helyi önkormányzati képviselő kedvelte ezt a posztot, igaz, később visszavonta.

Fazakas kedden már úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy "az álkeresztények a lejáratásomon fáradoztak, és tudatosan kiforgatták a szavaimat ".

A helyi Fidesz-frakció kedden kiadott közleményét változtatás nélkül közöljük:  "2018-ban az EU bürokratái azt kifogásolták Fehérvár Európa Kulturális Fővárosa pályázatában, hogy városunk: "túl fehér, túl keresztény" – sugallva ezzel a fehérváriak vélt rasszizmusát. Akkor azzal tudtuk magabiztosan visszautasítani ezt a vádat, hogy több, mint ezeréves városunk történelme, hagyományai és jelene nem lehet egyenlő a rasszizmussal, az erre való utalást is kikérjük magunknak. Székesfehérvár népességének összetétele egyértelmű, mi azonban nem tartjuk magunkat ezért sem többre, sem kevesebbre másoknál. A történelmi és demográfiai tényeket el kell fogadni, azokra lehet büszkének lenni. Másokat kevesebbre tartani ezek miatt azonban sohasem elfogadható. Nem volt elfogadható sem a Washington Post újságíróinak "sokszínűséget hiányoló" támadása az argentin csapattal szemben, és nem elfogadható Fazakas Attila jobbikos képviselőtől sem, ha a francia csapat afrikai származású tagjait kevesebbre tartja. A baloldali frakció, különösen a Fazakas Attila rasszistának minősíthető posztját kedvelő DK-s Ráczné Földi Judit felé a kérdésünk tehát, hogy hogyan gondolhatják komolyan az általuk sokat hangoztatott "európaiságot" és "elfogadást", ha frakciójuk egy tagja látványosan semmibe veszi az elvileg közös értékeket. A székesfehérvári Fidesz-frakció álláspontja az, hogy Fazakas Attila méltatlanná vált arra, hogy Székesfehérvár önkormányzati képviselője legyen, helyesen akkor járna el, ha kijelentéséért bocsánatot kérne és lemondana mandátumáról.”

Ez idáig sem Ráczné Földi Judit, sem Fazakas nem kért bocsánatot, hivatalos állásfoglalást az ügy kapcsán nem adtak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában