Évzáró a katonai emlékparkban

2022.11.13. 18:30

Egy „elit” fegyvernem ünnepe (galéria, videó)

Hagyományos módon a felderítők rendezvényével zárta vasárnap idei esztendejét a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely.

Tihanyi Tamás

A felderítők „elit” csapata az egész világon összetartó közösség, így van ez nálunk is

Fotó: Tihanyi Tamás

Görög István, a létesítmény ügyvezetője az eseményen értékelte az elmúlt időszak történéseit, majd méltatta néhai Gyuricza Béla tábornok, egykori országgyűlési képviselő érdemeit, aki nagyon sokat tett azért, hogy az emlékpark ma betölthesse küldetését. Az idei utolsó „kempes” rendezvény résztvevői megkoszorúzták az egykori felderítő katona, majd kiváló katonapolitikus emléktábláját.

Görög István, a katonai emlékpark ügyvezetője is megkoszorúzta a néhai tábornok, katonapolitikus – és barát – emléktábláját
Fotós: Tihanyi Tamás

Varga Zsolt Sándor, a Magyar Ejtőernyős-Felderítő Katonai Hagyományőrző Kör képviseletében felolvasta Tömösváry Zsigmond nyugállományú dandártábornok, a Felderítők Társasága Egyesület elnökének köszöntő levelét. Egyebek mellett elhangzott: 1989-ben éledt újjá egy szép és régi hagyomány a Magyar Honvédségnél, a fegyvernemi napok megünneplése. Ezt a tradíciót követték a felderítők, így lett a Szent Márton Nap a felderítők ünnepe is: a Felderítők Napja. A fő cél a katonai erények népszerűsítése, a katonai közösségek összetartó erejének növelése.

– A katonai felderítés feladata, szervezete az eltelt időszakokban sokszor módosult, de egyvalami nem változott: a katonai felderítés területén szolgálatot teljesítők elhivatottsága, a „szakma” iránti szeretet és a végrehajtandó feladatok iránti felelősségérzet. Ezért ezen az ünnepi napon büszkén emlékezünk mindazokra, akik nagyszerű helytállásukkal örökre beírták nevüket a magyar katonai felderítés történetébe, és követendő példát mutattak a jelenleg és a jövőben a felderítés területén szolgálatot teljesítők számára – mondta Varga Zsolt Sándor.

Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség szárazföldi erőinek parancsnoka (középen) is ott volt a pákozdi évzárón
Fotós: Tihanyi Tamás

A fegyvernemi ünnepet meglátogatta Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség szárazföldi erőinek parancsnoka is.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában