Frissen Fejérből

2022.10.05. 19:32

Újraegyeztették a gazdasági fejlesztéseket a megyeházán

A fehérvári megyeházán tartott zártkörű gazdaságfejlesztési konzultációt a régió fejlesztési irányairól Czunyiné Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Kecskés Zoltán

Czunyiné Bertalan Judit, legfontosabb feladatának az egyes szereplők programjavaslatainak összefésülését és priorizálását tartja az Északnyugat-Dunántúlon.

Fotó: Nagy Norbert

Az egyeztetésen részt vettek a megye döntéshozatalát meghatározó szereplők, többek között Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke, a választókerületek országgyűlési képviselői, a kamarák vezetői vagy  éppen Fejér megye főispánja, Simon László is. 

A konzultációs fórum célja az volt, hogy a fejlesztési program kidolgozásában figyelembe vehessék a térséget ismerő, önálló fejlesztési célokkal is rendelkező szereplők észrevételeit, illetve összehangolják a különböző igényeket, hogy a megye gazdasága továbbra is növekvő pályán maradhasson. 

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón házigazdaként Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd emlékeztetett, hogy a megye gazdasága 2010 óta robbanásszerű növekedésen ment keresztül, ennek köszönhetően gyakorlatilag Fejér elérte a teljes foglalkoztatottságot, és egyéb fontos gazdasági mutatókban, mint például a bruttó átlagkereset is a dobogóra került. Ebben kiemelt szerepe volt véleménye szerint a megye fontos szereplői mellett a Szent István Fejlesztési Programnak is. 

A terület kormánybiztosa elmondta, hogy elődje, Navracsics Tibor kormánybiztossága alatt elkészült bázistervet újra kell egyeztetni a megváltozott körülmények miatt, amiért az elhibázott brüsszeli szankciós politika, és az ebből kialakult energiaválság okolható. A cél az, hogy olyan gazdaságfejlesztési irányvonalat határozzanak meg a települési vezetőkkel, a gazdaság szereplőivel és a felsőoktatási intézményekkel a már elindult fejlesztéseket is számításba véve, amelynek köszönhetően a magyar gazdaság húzóerejének számító Északnyugat-Magyarország (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Veszprém) köztük Fejér megye is meg tudja tartani vezető pozícióját. A munkahelyek megőrzése kiemelt cél lett. Ezen felül ezek az egyeztetések olyan közigazgatási határokon átívelő fejlesztésekre is nagy hangsúlyt fordítanak, mint amilyen az M81-es beruházása, melynek megvalósításával kapcsolatos kormányzati és térségi együttműködések az utóbbi két-három évben felgyorsultak.

A gazdaságfejlesztési konzultáción együttműködési megállapodást írt alá a kormánybiztos az egyetemek képviselőivel.
Fotós: Kecskés Zoltán

A sajtótájékoztatót követően pedig az egyetemek képviselőivel – Kodolányi János Egyetem, Dunaújvárosi Egyetem – együttműködési megállapodást kötött, míg az Óbudai Egyetem a gazdasági minisztériummal lép majd egyezségre. Mint azt az aláíráskor hangsúlyozta, mindez azért is kiemelten fontos, hogy a tudományos munka is segíthesse a gazdaságfejlesztést mind a képzéssel, mind a tudományos műhelyek jelentette háttérbázissal, háttértámaszként szolgálva a kiemelt célokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában