Frissen Fejérből

2022.10.08. 18:22

A második világháborúban Mezőkomárom határában zuhant le, emléktáblát avattak számára

A második világháború során életét vesztett vadászpilóta, Murvai János emléktábláját avatták fel Mezőkomáromban. Miután a család leleplezte a táblát, a megemlékezők a tragédia helyszínére is ellátogattak.

Baráth Eszter

Fotó: Baráth Eszter

A háború során egy légi összecsapásban sérült meg Murvai János vadászpilóta, akinek repülőgépe Mezőkomárom határában zuhant le. A csorvási származású hősi halott tiszteletére szülőfaluja után az a település is emléket állított, ahol életét vesztette.

– Egy második világháborúhoz kapcsolódó eseményre emlékezünk most. Csaknem nyolcvan esztendeje történtek ezek a dolgok és még mindig bennünk élnek – kezdte köszöntőjét Mezőkomárom polgármestere Köő Péter. A településvezető felelevenítette a háború Mezőkomáromhoz kapcsolódó eseményeit, amelyek nagymértékű személyi és anyagi veszteségekkel jártak. – Örültem, amikor a család megkeresett, hogy egy hősnek, aki a hazáját védte és repülőgépével szembeszállt az ellenséggel, emléktáblát állíthatunk. A testülettel egyeztetve úgy gondoltuk, hogy a legméltóbb helye a községháza falán, a Mezőkomárom hírességei emléktábla mellett lesz – emelte ki a polgármester.

Kasuba István, a hősi halott, Murvai János szülőfalujával, Csorvással foglalkozó helytörténész úgy fogalmazott, a tiszántúli Csorvást és a dunántúli Mezőkomáromot Murvai János köti össze. – Murvai János őrmester halálesete régi kutatási témám, de megmondom őszintén, csak most, a baleset szemtanúival beszélgetve tisztázódott a teljes kép – emelte ki a helytörténész. Kasuba István felidézte azokat a történelmi eseményeket, amelyek megelőzték Murvai János utolsó bevetését.

Fotós: Baráth Eszter


Murvai János jelenlévő családtagjai közösen leplezték le az emléktáblát, ahol aztán Köő Péter és Baráth Lajos, Csorvás polgármestere is elhelyezték az emlékezés koszorúit. Ezt követően a jelenlévők elmentek arra a helyre is, ahol a repülőgép a földbe csapódott. A családtagok könnyes szemmel hallgatták, ahogy a település két lakosa, akik még gyermekként élték át az eseményeket, elmesélték, mit láttak, mit tapasztaltak a balesettel kapcsolatban. Megható pillanat volt, amikor a család egyik tagja, a többiektől elszakadva, teljesen véletlenül szinte pontosan oda szúrta le virágát, ahol a gép roncsainak első alkatrészét megtalálták a régészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában