Frissen Fejérből

2022.09.05. 14:00

Vörösmarty Színház: lehet, hogy januárban, februárban be kell zárni az épületet

„Minden évadnyitó arról szokott szólni, hogy elmeséljük az álmainkat. Most arról szól, hogy meg kell tanulnunk újraálmodni a jövőt.” – mondta a Vörösmarty Színház évadnyitóján Szikora János színházigazgató, utalva az energiaárak miatt kialakult költségnövekedés okozta nehézségeire.

Héjj Vivien

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Nem túlzás, ha azt mondjuk, rendhagyó évadnyitó áll a Vörösmarty Színház társulata mögött. A hétfő délelőtti esemény középpontjában ugyanis a tervek helyett az energiaválság okozta költségnövekedés és az ezzel járó vészforgatókönyvek ismertetése állt.

– Két problémakör jelenik meg: az egyik a villamos energia, a másik a gáz. A villamos energia a színházat is érinti, a gáz önmagában nem – csak akkor, ha a távhőt érintően is változások lesznek. – kezdte színházban tartott évadnyitón Cser-Palkovics András polgármester, aki arról is beszélt, az áramfogyasztás mértéke alapján a szolgáltatás biztosításához közbeszerzést kellett kiírnia a városnak, s habár az eljárás még nem zárult le, egyelőre nem érkezett ajánlat.

– Ha a mai piaci árakat vesszük figyelembe – egyszerűsítve és kerekítve – nagyjából 250 millió forinttal nőtt meg csak az áramszámlája ennek az épületnek és a Pelikánnak. Könnyen belátható, hogy a kigazdálkodhatóság határán van ez az összeg. Ha és amennyiben a távhő kérdése is fölmerül, akkor ez a tétel a milliárdot is meghaladhatja. Ez egészen biztosan kigazdálkodhatatlan.

A színház vezetése és a fenntartó önkormányzat közösen igyekszik megoldást találni a téli időszakra vonatkozóan, törekedve arra, hogy a szükséges intézkedések az évad végigvitelét ne lehetetlenítsék el.

 

– A cél az, hogy a téli időszakra találjunk megoldást. Ez nyilván az átmeneti felfüggesztését jelenti nem az intézménynek, hanem ennek az épületnek. Ha és amennyiben erre szükség lesz, akkor ez januárban és februárban történne meg – a színház minden játszóhelyét érintené –, hiszen minden rezsiköltség ekkor a legmagasabb. Célunk tehát, hogy teljes évadot lehessen csinálni. – hangsúlyozta a polgármester. Kiemelte az energiaárak elszabadulása természetesen a színházon túl a város fenntartásában működő összes intézményt érinti.

– A mai nappal nem egy új színházi évadot nyitunk, hanem egy új színházi korszak nyílik meg. Egy olyan színházi korszak, aminek mások lesznek a játékszabályai, mint amit megszoktunk. – vette át a szót Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója. – Azt gondolom, hogy akkor gondolkodunk helyesen, ha úgy tekintünk a jövőbe, hogy az annyira más lesz, hogy már csak minimális tekintetben hasonlít ahhoz a múlthoz, amit megszoktunk. Úgy és olyan színházat csinálni amit megszoktunk az elmúlt években, nem lehet.

A színházigazgató a társulatot érintő személyi változásokról elmondta, a hírekkel ellentétben a következő évadban is a színház tagja marad Ladányi Júlia, valamint a társulat régi-új tagjaként köszöntötte Kádas József színművészt.

Tíz év után távozik a színház műszaki vezetője Bajkó György, aki december végéig szcenikai munkatársként segíti a színház működését. Helyét Bodor János veszi át, aki csapatával együtt tér vissza a teátrumba. Szikora János hozzátette, átszervezés alatt van továbbá a színház operatív irányítása és az új szervezeti és működési rend kialakítása. A továbbiakban a napi szintű ügyvezetői feladatokat Lőrincz Zsuzsa látja el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában