Frissen Fejérből

2022.09.22. 07:00

Elismert életutak – átadták a Romhányi-díjat Fehérváron (képgaléria)

Koszorúzással, díjátadóval és szellemiségét ápoló tudományos üléssel emlékeztek Romhányi György professzorra. Idén három szakember munkáját ismerték el Romhányi-díjjal.

Héjj Vivien

Közös elismerésben részesült az orvos házaspár, Szikra Lenke és Székely Iván

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A neves patológus és tanár, akit orvosnemzedékek legendás hírű oktatójaként emlegetnek, Száron született, később a fehérvári ciszterci gimnázium növendéke volt. Erre emlékeztet a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermének külső homlokzatán elhelyezett emléktábla, melynek megkoszorúzásával egykori tanítványai, a Magyar Orvosi Kamara és a Képzési Alapítvány képviselői rótták le tiszteletüket Romhányi György előtt.

A Hiemer-házban folytatódó programon Derényi Gábor belgyógyász köszöntőjében az idén februárban elhunyt Solt István nyugalmazott osztályvezető főorvosra emlékezett, aki két választási ciklusban volt a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Szervezetének alelnöke, megyei és országos küldött.

– Solt István az országban elsők között végzett endoszkópos beavatkozást és szerzett országos elismertséget. Különböző átszervezések során létrehozta Pécsen az első endoszkópos laboratóriumot rendelőintézeti keretek között, mely a klinikák rendelkezésére állt és a térségben, illetve országosan is az első ilyen jellegű szolgáltatást hozta létre. – idézte fel Derényi Gábor.

A megemlékezést követően idén is átadták a Romhányi-díjat: az elismerést posztomusz ítélték Brasch Hilda nephrológusnak. Méltatásában elhangzott, a Székesfehérvári Megyei Kórház belgyógyászatához 1980-ban csatlakozott, szakmai tevékenységének kiemelkedő eredménye a nefrológiai fekvőbeteg és gondozási hálózat létrehozása. Brasch Hilda nagy munkabírású, beteg centrikus, kitűnő képzettségű főorvos volt, akihez mindenki bizalommal fordulhatott.

A kuratórium elismerésében, közös Romhányi-díjban részesült Szikra Lenke és férje, Székely Iván. Szikra Lenke mikrobiológus 1970-ben szerzett orvosi diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. 1971-től nyugdíjba vonulásáig egyetlen munkahelye – több átszervezés mellett – a Fejér Megyei Köjál és ÁNTSZ volt. Pályakezdetétől nyugdíjazásáig kiemelkedő tevékenységet végzett a megye klinikai, járványügyi, mikrobiológiai munkájában.

Székely Iván orvosi pályáját a Fejér Megyei Központi Kórház belgyógyászati osztályán kezdte, később innen vonult nyugdíjba. 1993-ban gasztroenterológus szakorvosi képesítést szerzett. Végigjárta a ranglétrát, volt gyakornok, szakorvos, adjunktus, főorvos és részlegvezető főorvos. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában