Science Fiction Székesfehérváron

2022.07.04. 15:00

Húsz év után újra a megyeszékhelyen táboroznak a világűr szerelmesei

Miért pont itt élünk a Földön? Hogyan keletkezett a földi élet? Igaza van-e azoknak, akik azt mondják, hogy az emberiség jövője a világűr. Ilyent, és ehhez hasonló kérdések is szóba kerülnek majd ezen a héten abban a táborban, ahol űrkutató középiskolások és a téma szakemberei adnak egymásnak randevút Székesfehérváron.

Kecskés Zoltán

Bacsárdi László, a MANT alelnöke köszöntötte az űrtábor résztvevőit.

Forrás: Kecskés Zoltán / FMH

Sokan csak álmodoznak a világűrről, néhány magyar fiatal most közelebb kerülhet hozzá a szombatig tartó a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) hagyományos nyári űrtáborában. Egy hét űrélmény átélése közben számos hazai űrkutató szakemberrel találkozhatnak a diákok, és első kézből kaphatnak betekintést a hazai űripar egy-egy szereplőjének tevékenységébe, sőt az űrkutatás előttünk álló évtizedére vonatkozó jóslatokról is hallhatnak egy előadást.

A tábor vendéglátója az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar. A hétfői ünnepélyes megnyitón Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Molnár Sándor, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese, Zentai István, a SpaceBuzz program magyarországi alapítója, valamint Bacsárdi László, a MANT alelnöke köszöntötte az ország minden tájáról, sőt határainkon túlról is érkező táborlakókat. Mint megtudtuk, bár sokan azt gondolják, hogy az űrkutatás csak a gazdag országok játszótere, ám ez  korántsincs így, az életünk tele van olyan olyan eszközökkel, amelyek eredetileg ennek a területnek a vívmányai.

A köszöntőket követően Zentai István, a SpaceBuzz program magyarországi alapítója előadásában beszámolt róla, hogy a Hollandiában kifejlesztett VR-alapú oktatási program felkészíti és elviszi a gyerekeket egy szimulált űrutazásra, miközben tudatosítja bennük a klíma- és a környezetvédelem, valamint a természettudományok fontosságát. Mint kiderült, a SpaceBuzz Alapítvány azon dolgozik, hogy megalkossák a holland űrrakétának a magyar verzióját, melynek segítségével bárki beülhet egy “igazi” űrhajóba és átélheti ezt a virtuális űrmissziót.

Az országos űrtábor egyébként húsz év után tért vissza ismét a megyeszékhelyre, ahol izgalmakban egészen biztosan nem lesz hiány. A feszes program mellett a táborlakók megismerhetik a környéket és élvezhetik a nyár pillanatait is, így a jól megérdemelt csobbanás sem maradhat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában