Frissen Fejérből

2022.07.13. 19:28

Elhunyt Haraszty István szobrászművész - Székesfehérváron a Deák Dénes - kút őrzi emlékét

Életének 88. évében szerdán elhunyt Haraszty István Kossuth-díjas szobrászművész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja - közölte a SZIMA szerdán az MTI-vel.

Buthy Lilla

Forrás: Simon Erika / ÖKK

A kinetikus művészet jelentős képviselőjének 1993-ban elkészített szökőkútja sok fehérvári kedvenc köztéri alkotása lett.  A több mint nyolc méter magas, vörösréz, bronz, acél, krómacél, üveg, elektromos és hidraulikus berendezésnek eredetileg a Téráztató címet adta. Az alkotást 1992-ben rendelte meg tőle Deák Dénes, de csak halálát követően avatták fel a mobil szobrot 1993. október 2-án  a Bartók Béla téren. Ekkor a művész – utalva a város mecénására, aki a fémalkotást a városnak adományozta – a szobor nevét Deák Dénes-szökőkútra változtatta meg. Több évig működött a téren, de mivel jelentősen korrodálódott, sőt több darabját megrongálták, ellopták, végül elengedhetetlenné vált a kút teljes felújítása. A teljes rekonstrukción átesett köztéri alkotás a Csónakázó-tó szigetét színesíti 2017 óta.

A művésznek önálló kiállítása is volt Székesfehérváron, 1977-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában