A Budapest-Balaton kerékpárút mentén

2022.07.14. 15:47

Árnyas lombok helyett elszáradt falevelek szomorkodnak Kisfaludnál (frissítve, videó)

Kinek a feladata a gondozásuk és egyáltalán megmenthetőek-e még a kiszáradástól a Budapest-Balaton kerékpárút kisfaludi szakasza mentén álló facsemeték? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat, egyelőre azonban még nem mindenre sikerült megtalálni.

Baráth Eszter

Forrás: Nagy Zoltán Péter / FMH

A Fejér Megyei Hírlap egyik olvasója kereste fel szerkesztőségünket azzal az információval, hogy a már említett szakaszon számos facsemete kiszáradt. Amikor a helyszínen jártunk, valóban az a látvány tárult elénk, hogy a hőségtől és az erős napsütéstől megszáradt falevelek kapaszkodnak a hol még egészen, hol már kevésbé élettel telinek látszó faágakhoz.

Nagy kérdés, hogy ilyen esetekben és helyszíneken kinek a felelőssége a facsemeték felügyelete és karbantartása. Felkerestük a kerékpárút kivitelezőjét, a Strabag Építő Kft.-t azzal kapcsolatban, hogy ez az ő feladatuk-e, vagy esetleg megbíztak valakit a fák gondozásával. Válaszuk szerint a kerékpárút kivitelezésére megkötött szerződés részét képezi a szakasz növényzetének 3 éves utógondozása is, amit a vállalat szakosodott alvállalkozó megbízásával biztosít. Mint megtudtuk, az alvállalkozó munkája időszakos ellenőrzés, elszámolás és teljesítési igazolás alapján történik. – Sajnálattal olvassuk levelét és természetesen értesítettük az érintett projektvezetőségünket, hogy az önök irányába érkezett lakossági, olvasói észrevételeket azonnal ellenőrizzék a helyszínen és tegyék meg a szükséges intézkedéseket – írta válaszlevelében a vállalat.

A felelősségen túl a másik legfontosabb kérdés, hogy megmenthetők-e még a csemeték, vagy végleg kiszáradtak. – Az a probléma, hogy egy ilyen facsemetét ki kellene tányérozni, tehát körülötte kitisztított, körbekapált, mélyebb kis helynek kellene lenni, amibe a vizet kellene önteni, vagy legalább lemulcsozni, hogy jobban tartsa a nedvességet. Ezek viszont teljesen gazban vannak, kitett területen, nagyon nagy hőségben – mondta kérdésünkre a csemetéket látva Jankovics Ilona kertészmérnök. A szakember szerint, ha most kitányéroznák és elkezdenék a rendszeres öntözést, még talán kihajthatnának azok a fák, amelyeknek törzsében még van élet. Ugyanakkor, mint mondja, megfelelő gondozás nélkül kipusztulnak a csemeték, hiszen a nagyobb fákkal ellentétben, amik hosszabb és kiterjedtebb gyökereiknek köszönhetően könnyebben jutnak nedvességhez, a fiatal növények nem tudják úgy ellátni magukat, hogy öntözés hiányában túléljék a hőséget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában