Vajon mi lesz a megoldás?

2022.07.19. 17:30

A parkoló autóktól már az aszfaltot sem látni Nádasdladányban

A nemrégiben felújított kastély nagy büszkesége a településnek, de ki gondolta volna, hogy a turisták körében egyre népszerűbb műemlék még bosszúság forrása is lehet.

Hajdú Marianna

A kihelyezett tábláknak nincs visszatartó erejük. Leparkolnak, elolvassák, vállat vonnak.

Forrás: Hajdú Marianna / FMH

A Nádasdy-kastély látogatottsága a főszezonban értelemszerűen megugrik. Jönnek is az érdeklődők szép számmal, na meg főként autóval. Ez önmagában még nem lenne baj, de parkolni is szeretnének és kényelmes mai ember módjára, a bejárathoz jó közel. 

Meg is keresik a lehet legközelebbit, ami a jelenlegi kastély bejárataként szolgáló kaputól pár méterre, a Kastély úton található: a Sün Balázs Óvoda és Mini Bölcsőde parkolóját!

A óvoda bejárata előtt kialakított parkoló elsődlegesen az ide igyekvő szülők kényelmére lett kialakítva. Az úttal merőlegesen elhelyezkedő tíz darab parkolóhely segítené a kisgyermekes szülőket az oviba érkezvén, hogy gyermekeiket biztonságosan ki és be ültethessék az autóba, amikor reggel hozzák vagy délután viszik őket.

A reggeli órákban még nem okoz problémát a parkolás, a helyek üresek, de délután már nincs egy talpalatnyi hely sem. Ez annyiban hatalmas probléma, – ha azon túl jutunk, hogy bosszantó az állapot – hogy így az út mellett kell a szülőknek megállni, ami lássuk be, nem éppen szül biztonságos helyzetet, amikor a gyerekeket be szeretnék ültetni az autóba. Az már hab a tortán, hogy a megnövekedett érdeklődés még több parkoló autót eredményez. A napközbeni órákban már a Kastély út mindkét oldalán sorban parkolnak autók, amik így tökéletesen leszűkítik az utat annyira, hogy csak egy közlekedő autó fér el biztonságosan. Az Arany János utcában – a Kastély úttal merőlegesen – pedig a turista buszok parkolnak rendszeresen. A helyzet a hétvégéken csak súlyosabb. A katolikus templom melletti új parkoló – ami önkormányzati létesítés – ebben az időben teljesen tele van, de az útmenti parkoláson ez sem enyhít. Szintén a templom mellett lévő “Kapuház” felújítása hamarosan befejeződik, de ez csak újabb aggodalomra ad okot a település vezetésének. Attól tartanak, amikor a kastély bejárata ide tevődik át, a kényelmes látogatók csak és kizárólag az új parkolót fogják használni, aminek a kapacitása egyáltalán nem elegendő a kastélyba látogatók kiszolgálására. A lassan elkészülő, dupla sávos kerékpárút sem látszik, hogy biztonságban lesz a parkoló autóktól. 

Megtörtént eset, hogy egy mezőgazdasági gép került szó szerint szorult helyzetbe, amikor az Arany János utcán akart közlekedni. Az út mentén parkoló autók között nem tudott végig menni, anélkül, hogy ne okozott volna sérülést az ott parkolókban. Nem tehetett mást, – nem vicc – egy órás, centinkénti manőverezéssel megfordult és másik útvonalat keresett. Egy autó sem sérült!

Az önkormányzat megbeszélést kezdeményezett a kastély képviselőjével, a Kastély úton kialakult parkolási anomáliák megoldására.

A Kastély út a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében van, természetesen az óvoda előtti parkolóra is ez vonatkozik. Kedden napközben a közútkezelőtől meg is tekintették az említett területeket. Sok szempontot kell figyelembe venniük, de elkezdenek dolgozni a lehető legjobb megoldáson. Hogy mi lesz az, azt még nem lehet tudni.

A kastély vezetősége a kastélyhoz vezető GPS koordinátákat áthelyezte a volt varroda épületéhez, hogy a látogatókat az ott megnyitott parkolóhoz irányítsák. A kastély parkja természetvédelmi terület, így itt a parkolást nem tudják biztosítani. Az autóbuszok a varroda udvarára nem férnek be, azok az Arany János utcában és az Arany János utca – Sörhegy utca összekötő út mentén, a kastély fenntartójának tulajdonában lévő területén tudnak parkolni.

Megkérdeztük a Nádasdy-kastély vezetőségét, milyen módon kívánnak a parkolási problémán enyhíteni, milyen ötletek vagy tervek vannak a megoldásra, de írásunk megjelenéséig még nem érkezett válasz. 

Egy ilyen gyönyörű épületet – ami ráadásul egyedülálló Magyarországon – mindenkinek látnia kell. De a nádasdladányiak büszkék akarnak lenni, nem bosszúsak! Vajon mi lesz a megoldás?


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában