Frissen Fejérből

2022.06.07. 08:00

Újra pünkösdi királyt választottak Mezőszentgyörgyön

Két év kényszerpihenő után idén pünkösdkor újra megrendezték Mezőszentgyörgyön a pünkösdi királyválasztást, immár huszonkettedik alkalommal – számolt be lapunknak a derűs, színes kavalkádról Kiss Péter, a művelődési ház és könyvtár vezetője.

V. Varga József

Szentgyörgy idei pünkösdi királya, Somogyi Gábor királynőjével, Márkus Boglárkával

Forrás: Kiss Péter

A nap a hagyományos királypróbákkal és főzőversennyel indult útjára Lánginé Csík Angéla polgármester megnyitóját követően. A főzőversenyre tizennégy csapat jelentkezett, a szakácsok ezúttal sertésragufőzésben mérték össze gasztronómiai tudásukat. A zsűri döntése alapján első helyen végzett a sztárvendégek különítménye, Dankó Szilvi vezetésével, megelőzve a Ragusokk, valamint az Őszirózsa Nyugdíjasklub gárdáját.

A királypróbákon hét ifjú versengett: szellemi, ügyességi és erőpróbákat kellett kiállniuk. Volt vízhordás táltos paripán, várostrom, szentgyörgyi teke, rönkhajítás, kerékgörgetés, petrencésrúdtartás, és még egy szentgyörgyi totón is bizonyítaniuk kellett. Mezőszentgyörgy idei pünkösdi királya Somogyi Gábor lett, aki először mérette meg magát. Az újdonsült király királynőjének Márkus Boglárkát választotta. A versengésben pünkösd hercege címet nyert Gyarmati József (Szusza), míg pünkösd bárói címet Orbán Ferenc (Szittya). 

A mulatság nem múlhatott el finom sütemények nélkül, a szervezők jelesül gyümölcstortasütő-versenyre hívogattak. Az aranyérem Zsolnai Mariann tortájának dukált, az ezüstérmet Gyarmati Józsefné, a bronzérmet Berta Józsefné gyűjtötte be.

A gyerekeket ugrálóvár, vidámpark, népi játszótér, arcfestés és csillámtetoválás várta, valamint kézműves foglalkozások is zajlottak. A Diósdi Bajvívók Egyesülete fergeteges középkori lovagi bemutatót prezentált. A szerencserokka játékon bárki próbálkozhatott, a jól pörgetők ajándékkal gazdagodtak. Akik pedig a jövőjükre voltak kíváncsiak, Bozsák Angéla jósnőtől kérhettek tanácsot. Fellépett Szigeti Fercsi, a Varázsmuzsika zenekar Bíró Krisztivel, koncertezett Roberto, Jenny, Bunyós Pityu és Dankó Szilvi. A napot retró diszkó zárta, ami a hatalmas eső ellenére is fergeteges bulival szolgált.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában