Gyermekeink biztonságáért

2022.06.16. 16:00

Tippek, hogy balesetmentesen ússzuk meg az idei nyarat

Kérjük a családokat, gyermekeket, hogy fogadják meg a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait.

Police.hu

Forrás: Police.hu

A csütörtöki napon elkezdődött a diákok által annyira várt felhőtlen vakáció, amely a sok éves tapasztalatok alapján sajnos rengeteg veszélyt is hordozhat magában. A gyerekek minél kisebb korban tisztában vannak a közlekedés alapvető szabályaival, annál hatékonyabban tudják alkalmazni azokat a mindennapokban. Baleset-megelőzés tekintetében legfontosabb a szülői példamutatás és a szabályok megismertetése a gyermekkel.

Lényeges, hogy a szülők gyermekükkel együtt tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat, vizsgálják át a gyermekük kerékpárját, szükség esetén pótolják a hiányzó vagy meghibásodott kötelező tartozékokat. Fel kell hívni a diákok figyelmét a következőkre:

 • Közlekedés során mindig tartsák be az elsőbbségre vonatkozó szabályokat!
 • Gyalogosként a járdán, ahol az nincs, szorosan az úttest szélén, lehetőleg a forgalommal szemben közlekedjenek! Szürkületben viseljenek fényvisszaverő ruhát vagy eszközt!
 • Gyalogosan, mielőtt az úttestre lépnek, nézzenek jól körül!
 • Soha ne haladjanak át a tilos jelzésen, még ha úgy látják, hogy épp nem jön jármű, akkor sem!
 • Tartózkodjanak a fülhallgatón keresztül történő zenehallgatástól, hiszen az elvonja a figyelmet és lassítja a reakcióidőt!
 • Kerékpározás, görkorcsolyázás, gördeszkázás közben mindig használjanak bukósisakot és védőfelszerelést, továbbá ügyeljenek a láthatóságra is!
 • Kerékpárral kerékpárúton, vagy az úttest jobb szélén lévő kerékpársávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy az útpadkán, végső esetben az úttesten közlekedjen!
 • Kerékpárját kellően világítsa ki, éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között lakott területen kívül vegye fel a láthatósági mellényt!

A szünidő másik veszélyforrása a fürdőzés, csónakázás. Ezek alapvető szabályaival is meg kell ismertetni a gyermekeket:

 • Fürödni csak az arra kijelölt helyeken, strandokon szabad!
 • Ha nem tud úszni, ne menjen mélyvízbe még csónakkal, vagy egyéb eszközzel sem!
 • Felhevült testtel soha nem szabad vízbe ugrani! Elsodródott vízi eszköz után ne ússzanak, mert ezzel életüket veszélyeztethetik!
 • Mindig vegye figyelembe a viharjelző szolgáltat által adott jelzéseket!
 • Értéktárgyakat lehetőség szerint ne vigyenek magukkal, vagy azt biztonságos értékmegőrzőben helyezzék el.
 • Érdemes elindulás előtt tájékozódni a várható időjárásról, a vízterület sajátosságairól.

Fel kell hívni a gyermekek figyelmét arra, hogy ne bízzanak meg idegenekben, velük ne menjenek sehová, és ne fogadjanak el tőlük semmit! Kérjék meg a gyermekeket, ha elmennek otthonról, mondják meg, kivel találkoznak, mikor érnek haza. Mindig gondoskodjanak a telefonok feltöltöttségéről, és ha bajba kerülnek, azonnal hívják a szülőt, vagy a 112-es segélyhívó számot.

Kérjük a szülőket és a közúti közlekedésben résztvevőket, hogy a nyári időszakban különösen ügyeljenek a gyermekekre, akár gyalogosan, akár kerékpárral, vagy egyéb közlekedést segítő eszközzel jelennek meg!

… hogy mindenki hazaérjen!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában