Múltban utazó

2022.06.23. 18:30

Elment a fáradhatatlan kutató, Schwartz Alajos

Elhunyt Schwartz Alajos, aki 1929. április 22-én született Móron, és egyszerre volt családfakutató, helytörténész, bélyeggyűjtő, de főleg mindenki szeretett Lojzi bácsija is.

Palocsai Jenő

Több elismerésnek, díjnak is birtokosa volt Schwartz Alajos

Forrás: Palocsai Jenő / FMH

A fáradhatatlan kutató a sváb hagyományok és a sváb nyelv védelmének talán utolsó, de legnagyobb bástyája volt. Érzéke és szorgalma is volt az anyaggyűjtéshez, rendszerezéshez, amit a móri kapucinusok levelei és könyvei között kezdett. Később megjárta az összes környéken fellelhető levéltárat Veszprémtől Fehérvárig, és folyamatosan keresett, kutatott és jegyzetelt, hogy később aztán könyvek egész sorozata születhessen. Lojzi bácsi a Móri Városi Televízió stúdiójában is megjelent minden héten, hogy félórás felolvasást tartson különböző, saját maga által választott témákban.

A legutolsó Fejér Megyei Hírlap-interjújában szomorúan említette, hogy lelkes munkája ellenére egyre csökken azon emberek száma, akik őrzik a sváb hagyományokat, és még kevesebb akad, aki továbbadja azt a következő generációknak. Mint mondotta:

– Ahogy az ezerjó bor kimegy a divatból, átadva a helyet a nagy világfajtáknak, ugyanúgy eltűnik a sváb nyelv is ebben a telefonszorongató korban. Pedig nekem még mind a két nagymamám csak annyit tudott mondani magyar nyelven, hogy jó napot! Ezenkívül semmit.

Talán sosem lesz még egy olyan lelkes kutató ezen a területen, mint ő volt, de munkája, küzdelmei és kedvessége nem merülhet feledésbe. Schwartz Alajostól családja, barátai, ismerősei és tisztelői június 25-én 13 órakor vesznek végső búcsút a móri Kálvária temetőben. A lelkéért tartott gyászmisére június 27-én kerül sor este hat órakor a kistemplomban. Egyszer még a fáradhatatlan kutatónak is meg kell pihennie. Nyugodjék békében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában