Frissen Fejérből

2022.06.14. 14:15

A Halesz parkban ültették el a Véradók fáját

Baráth Eszter

Forrás: Fehér Gábor / FMH

A Magyar Vöröskereszt Véradók Fája kezdeményezése 2020-ban indult útjára. Ennek keretében minden évben más-más megyei szervezet ültet fát. A Véradók Napja alkalmából idén Székesfehérváron a Halesz park gazdagodott egy vérjuharfával.

A kezdeményezés célja, hogy a városok forgalmas helyein elültetett fákkal felhívják a figyelmet a véradás fontosságára és ezzel együtt a lakosságot ösztönözzék is a véradásra. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében így fogalmazott: – Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a tisztelgés jeléül minden évben egy másik megyében faültetés történik. Egy olyan napon, amit a világ egészében ünnepelnek, ahol emlékeztetnek a véradás fontosságára és azon személyek tetteinek jelentőségére, akik ebben a mozgalomban részt vesznek, összekapcsolva ezt egy faültetéssel, ami a természetről, az életről, a jövőről szól.

Az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese köszönetét fejezte ki az önkéntes véradóknak és a szervezőknek, hiszen a közreműködők közösen biztosítják az ország ellátását. Horváth Péter Zsolt, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese köszöntőjében kiemelte, azok nélkül a szervezetek, önkormányzatok és cégek nélkül, akik támogatják a Vöröskereszt munkáját, nem lehetne ilyen sikeres a hazai véradás rendszere.

Az esemény során kulturális elemekkel is felhívták a figyelmet a véradás és a faültetés fontosságára. A Jászai Mari-díjas Szabó-Sipos Barnabás a dalai láma egyik könyvéből olvasott fel, a Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola alsó tagozatának énekkara pedig a fák fontos szerepéről énekelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában