Frissen Fejérből

2022.05.12. 18:07

A közlekedési kultúra napja alkalmából játékos foglalkozást tartottak Fehérváron

„Amikor a lámpa piros: / az úttestre lépni tilos! / Amikor a lámpa sárga, / maradj csak a járdán állva. / De amikor zöld a jel, / szabad az út, indulj el!” – hangzik az ismerős mondóka, amelyet több kisgyermek is betéve tudott a közlekedési kultúra napja apropóján életre hívott játékos ismeretterjesztő programon.

Kecskés Zoltán

Májer László rendőr őrnagy a gyalogos-átkelőhellyel kapcsolatos főbb szabályokat tanítja

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A királyok városa rendszerint saját szervezésű rendezvénnyel kapcsolódik az országos kezdeményezéshez – ez idén sem volt másként. A járvány miatt 2020-ban kiállítást, 2021- ben online programot tartottak, csütörtökön viszont a három évvel ezelőttihez hasonló hangulatú személyes találkozóra kerülhetett sor. A rendezvény célja az volt, hogy felhívják a részt vevő gyermekek figyelmét arra, mi a helyes közlekedés, akik erről remélhetőleg beszélnek majd otthon is szüleiknek, így nagyobb hatásfokkal érhetnek célba a világnap üzenetei. 

A szervezők vallják: már a legkisebbeket megszólítva, az ő oktatásukon, nevelésükön keresztül jó eséllyel elérhető, hogy minél kevesebb konfliktus és baleset fordulhasson elő. Cukik, aranyosak és lelkesek. De mi mást is mondhatna az ember azokra a csillogó szemű óvodás és alsós iskolás korú gyerkőcökre, akik a Fehérvári Civil Központ előtti téren nevelőikkel együtt megjelentek. Szinte le sem lehetett törölni a mosolyt a nebulók arcáról – hozzátéve, a mienkről sem, őket nézve. 

Ahogy Molnár Istvántól, a Magyar Közút Fejér megyei igazgatójától, a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) Fejér Megyei Területi Szervezetének titkárától megtudtuk, a rendezvényen 10 intézmény – 4 óvoda és 6 iskola – vett részt, az intézményekből egy-egy csoport különféle időpontokban, amely mintegy 267 kisgyereket jelentett. Villogtak, szirénáztak a rendőrautóban, vagy éppen a közutas munkagépek monstrumaiba másztak be, máskor pedig rollerre és biciklire pattanva, Májer László rendőr őrnagy segítségével sajátították el a gyalogos-átkelőhellyel kapcsolatos főbb szabályokat. 

Ezenfelül a szervezők – a Székesfehérvári Rendőrkapitányság és a KTE Fejér Megyei Területi Szervezete a fehérvári önkormányzattal karöltve – kvízjátékkal, közlekedésitábla-felismeréssel és egy hatalmas meglepetéssel is készültek: a rendezvény zárásaként a méltán népszerű Dottó kisvonat vitte vissza a lurkókat egy városnézéssel egybekötve az iskolába és óvodába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában