Békefenntartók Napja

2022.05.26. 17:10

A békét őrzők ünnepét tartották Pákozdon (videó)

Közel ezer magyar katona őrzi a törékeny békét ma is a világban - hangzott el szerdán, a Békefenntartók Napjának ünnepségén, a pákozdi Katonai Emlékparkban.

S. Töttő Rita

Forrás: Nagy Norbert / FMH

– Sajnos a béketámogató műveletek száma nem csökkent – szögezte le a Békefenntartók Napjának ünnepségén Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, aki kérte: éppen ezért ünnepeljük együtt azokat a katonákat, akik emiatt nem lehetnek itt velünk.

– Jelenleg több mint 900 magyar katona szolgál távol a hazától: három földrész kilenc országában, tizenkét különböző misszióban vesznek részt. Ez is mutatja azt, hogy a Magyar Honvédség szempontjából rendkívül fontos az a feladat, amit katonáink a béketámogató műveletek során teljesítenek. Nem új keletű ez a dolog, mert ha nem is az ENSZ égisze alatt, de az első béketámogató békefenntartó művelet 1973-ban kezdődött Vitenámban. Amikor az első magyar kontingens kiutazott a párizsi békeszerződést ellenőrizni, akkor az első veszteséget is nekünk kellett megtapasztalni, hiszen a kiutazás utáni következő évben lezuhant egy helikopter máig tisztázatlan okokból, melynek fedélzetén két békefenntartó katona halt hősi halált. S ezzel elkezdődött egy olyan folyamat, ami máig tart: a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején beindult a béketámogató műveletek sora az ENSZ égisze alatt, ahol nem csak magyar katonák, rendőrök és civilek teljesítettek szolgálatot: Ugandában, Kambodzsában, Sierra Leone-ban, Angolában, Kuvaitban, Mozambikban, Irakban - felsorolni is nehéz, hány helyen őrizték a békét. Jelenleg is számos helyen teljesítenek szolgálatot Magyarország határaitól távol vagy éppen túl közel, hogy fennmaradjon a tűzszünet, a békeszerződés, amely kicsit biztonságosabbá teszi a régiót, s így hazánkat is. 

A köszöntő és az elismerések átadása mellett egyesületi zászlóátadásra és szalagfelkötésre is sor került az ünnepségen, mely "kifejezi az összetartozást, a katonai és civil társadalom összefonódását, szakmai és emberi köteléket". A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöksége adományozta a szimbolikus lobogót megalakulásának 15. évfordulója alkalmából a Békefenntartók Bajtársi Egyesületének.

A Magyar Békefenntartók Napja alkalmából az alábbi elismeréseket adták át május 26-án a pákozdi Katonai Emlékparkban: a Szolgálati Érdemjel Babérkoszorúval ékesített arany fokozatát Deák Ilona őrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Személyzeti Csoportfőnökség állományának tagja vehette át. A fiatalabb nemzedékek hazafias nevelése, a békefenntartás fontosságának és módszereinek továbbadása, valamint a missziók alkalmával szerzett ismeretek összegzése, publikálása érdekében végzett áldozatos tevékenysége elismeréséül elismerésben részesült Herdics Antal nyugállományú alezredes.A nemzetközi feladatokban végzett áldozatos munkájáért elismerték Joó Richárd alezredest, aki a Magyar Honvédség Parancsnoksága, Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség állományának tagja, valamint Borsányi László őrnagyot, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal állományának tagját, továbbá Varga Szabolcs őrnagyot, a Magyar Honvédség 43. Stratégiai Központ állományának tagját, Szabó Orsolya Margit főhadnagyot, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat állományának tagját, és Palásti Erzsébet zászlóst, a Magyar Honvédség 43. Támogató Központ tagját. Emléklapot vehetett át Balogh János őrnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományából, Kiss Róbert törzszászlós, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományából. A társadalmi szervezetek és a nyugállományúak egyesületei javaslatára, a nyugállományúak szervezetei a honvédelem ügye és a nyugállományú katonák érdekében huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként emléktárgyat kapott továbbá az ünnepségen Komka Béla nyugállományú alezredes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában