Elektromos járat

2022.04.22. 07:30

A szólóbuszok után a csuklós bizonyít Fehérváron

Közös buszozás során mutatták be a városi közösségi közlekedésben ideiglenesen, tesztjelleggel szolgálatba állt elektromos csuklós buszt csütörtökön reggel a 37-es vonalán.

Hajdú Marianna

Egy tisztább jövő tükrében – a mikrofonnál Cser-Palkovics András polgármester

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A megyeszékhelyen állt csatarendbe egy új fejlesztésű elektromos MAN Lion’s City 18 típusú csuklós busz, és már a múlt hét csütörtök óta áll az utasok rendelkezésére a kéthetes tesztidőszak alatt, ingyenesen. Székesfehérvár az autóbuszok fellegvára, és ez nemcsak a múltban, de a mai napon is igaz, hiszen az ország egyik legnagyobb és legfiatalabb városi flottáját üzemelteti a város megrendeléséből a Volánbusz Zrt. 65 darab autóbusszal. Itt állhat üzembe az első 12 Ikarus elektromos autóbusz is. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, ennek a sorozatnak a folytatása a Zöld Busz program keretén belül ez a tesztidőszak, mert a szóló elektromos buszokkal már vannak tapasztalataik, és ezen tapasztalatok alapján tudnak majd azon a pályázaton indulni, amit a HUMDA Zrt. írt ki, és a magyar állam biztosítja hozzá a forrásokat.

Hoyos György, a MAN Kft. buszüzletág-igazgatója elmondta, a világ minden pontjára gyártanak autóbuszokat. Terveik között szerepel, hogy az évenkénti legyártott 8 ezer autóbusz 70 százaléka az elkövetkező 5 évben valamifajta környezettudatos elektromos vagy egyéb alternatív meghajtással rendelkezzen. 

Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, az utazóközönség visszajelzései alapján szeretnék elkészíteni azt a pályázati lehetőséget, amelyen elindulva a város közösen a Volánbusszal – és remélhetőleg egy megfelelő beszállítót találva – hasonló csuklós elektromos buszokra pályázhat majd.

Cser-Palkovics András polgármester megjegyezte, a legnagyobb kihívás a nagyvárosoknak a környezetvédelem és a környezettudatos közlekedés. Ez pedig prioritást kell él­vezzen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában