Frissen Fejérből

2022.03.27. 07:30

Közösségi kezdeményezés eredménye a bankkártyás persely a Prohászkában

Közösségi kezdeményezés eredménye a fehérvári Vasútvidéki Prohászka – Jó Pásztor Plébánián néhány hete kihelyezett bankkártyaleolvasó terminálja.

Hajdu Marianna

Nem csörög a persely: már érintésmentesen, hanghatás nélkül is adományozhatnak a misére járók a Prohászka-templomban

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A közösségen belül merült fel az a gondolat, hogy már sokan járunk úgy boltba, hogy nincs nálunk elég készpénz, kártyával fizettünk itt-ott, a gyógyszertárakban, mindenhol. Jó lenne, ha az adományt is bankkártyával tudnánk fizetni. Sokan, akik vasárnap eljönnek a misére lehet, hogy nem is hozzák magukkal a pénztárcájukat nincsen náluk apró vagy ellenkezőleg, túl nagy címlet van csak náluk. Ennek a közösségi kezdeményezésnek eleget téve kezdtünk el utánajárni a kártyás fizetési módnak – kezdi el mesélni Béndek-Rácz Judit a plébánia munkatársa.  


 

– Budapesten ez már nem annyira egyedi, több templomban is lehet bankkártyás persellyel találkozni. Több helyen is megnéztük, hogy hogyan néz ki és hogyan működik. Ugyanazon az alapelven működnek, mint mikor bemegyünk a boltba és bankkártyával fizetünk a terminálon. 


 

Ebben az esetben a terminálok köré egy oszlopos megoldást építenek, ez egy egyszerű fehér műanyag oszlop, amit minden plébánia a saját igényének megfelelően tud fóliáztatni. Jelen esetben az oszlopot falburkolat-mintázatú matricával tették egyedivé.  Már csak a bankkal kellett egyeztetni, hogy a befizetett adományok bekerüljenek a bankszámlára. Az elmúlt hetek tapasztalata alapján reális és költséghatékony a terminál használata. A hívőktől eddig még negatív hozzászólást nem tapasztaltak. Az idősebb közösségi tagok igényeit is figyelembe vették, így a hagyományos persely is megmarad a bejárat mellett.


 

– Az 500,1000 és a 3000 forintos összegek szerepelnek a terminálon. Általában ezekkel az összegekkel szoktunk találkozni a persely adományoknál. Gyors lehetőséget biztosít, hogy csak odaérintjük a kártyát vagy a mobiltelefont az arra alkalmas fizetésre. Így meg tudtuk tartani az anonimitást, és pin kódot sem kér.


 

Béndek-Rácz Judit minden szentmise alkalmával segít mindenkinek a bankkártya leolvasó használatában. Mióta üzemel a kártyaolvasó, az adományok 30%-a ezen keresztül érkezik. Függetlenül attól, hogy sokan még az adományaikat a kosárba dobják, remek ötletnek tartják ezt a fajta újítást.

 

A terminál március második hetétől üzemel, mivel hét közben miséket Tamás Atya kápolnában tartja, a hívek csak a hétvégenként tudják használni.

A plébánia hosszú távú célja, hogy kövesse a kort, fontosnak tartják, hogy a hívek otthon érezzék magukat és a közösségük tovább épüljön. Nem a kártyaleolvasó az első újítás a templomban. Egy praktikus, szenzoros szenteltvíz adagolóra cserélték a hagyományost, amit a pandémiás időszak indokolt. A járvány okozta változtatások miatt meg kellett szüntetni a hagyományos szenteltvíztartókat. Ahhoz, hogy a hívek tudjanak szenteltvízzel keresztet vetni, jó megoldásnak bizonyult a modern technikai segítség. Persze fontosnak tekintették, hogy ebben az esetben is olyan stílust válasszanak, ami tükrözi templomuk értékét és illeszkedik a beltérbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában