Frissen Fejérből

2022.01.07. 12:10

Isten nem eltűnőben van, direkt eltakarják

Vegyük észre, értsük és értékeljük a jeleket, ez mindannyiunk feladata, mondta Spányi Antal megyés püspök a vízkereszt napján, egyben az elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepén tartott szentmisén a Jézus szíve templomban.

Borsányi Bea

Spányi Antal vizet is szentelt a misén, amellyel a szokásoknak megfelelően a megjelent papokat és híveket is meghintette

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A katolikus egyház január 6-án ünnepli vízkeresztet, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepét. A kereszténységben a 4. század elején vált vízkereszt napja liturgikus ünneppé, 312 és 325 között kezdett elterjedni először keleten, majd nyugaton. Három eseményre emlékeztet az ünnep: a napkeleti bölcsek imádására, Jézus megkeresztelkedésére a Jordán folyóban és Jézus első csodájára a kánai menyegzőn.

A Betlehembe érkező háromkirályok története kapcsán Spányi Antal szentbeszédében úgy fogalmazott, ha a mindennapos jeleneteket és történéseket hittel nézzük, észrevehetjük és megérthetjük a jeleket, amelyeknek a korábbiaknál is fontosabb szerepük van ebben a világban, amelyből – ahogy korábban XVI. Benedek pápa mondta – eltűnőben van az Isten. Isten azonban nem eltűnőben van, hanem bizonyos emberek szándékosan takarják el – mutatott rá a megyéspüspök.

A mise elején megemlékeztek a 156 éve elhunyt Farkas István fehérvári püspökről is, aki 1788-ban Zámolyon született, őt Ferenc József 1851. április 29-én nevezte ki a Székesfehérvári Egyházmegye élére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában