Frissen Fejérből

2022.01.17. 16:00

Agárdi csapat nyerte a honismereti versenyt

Eredményesen zárult a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Fejér Megyei Honismereti Egyesület közös versenye. Különleges nyereményekkel gazdagodtak a döntő legjobbjai: első helyen végzett az agárdi csapat.

Héjj Vivien

Az első helyezett a Chernel István Általános Iskola és Gimnázium Tuti-töri csapata lett

Forrás: Szervezők

Tavaly ősszel az Országos Könyvtári Napok keretében kilencedik alkalommal hirdette meg Itt éltek előttünk…című vetélkedőjét a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Fejér Megyei Honismereti Egyesület. 

– Nem titkolt célunk, hogy felhívjuk a fiatalabb korosztály figyelmét azokra a közéleti személyiségekre, tudósokra, művészekre, akik előttünk itt, Fejérben éltek, alkottak – tudtuk meg Farkas Edit helyismereti könyvtárostól, aki a verseny részleteiről is beszámolt. 

Szent Istvános Cukorkák

Forrás: Szervezők

A döntőt megelőző három online forduló során kilenc, 2021-ben évfordulós, Fejér megyéhez kötődő személy életével, munkásságával ismerkedhettek meg a csapatok. A tanulók Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszter, Goldziher Ignác iszlámtörténész, Korponay Aranka írónő, Kronperger Antal katolikus pap, Lánczos Anna kutató orvos, Lits Gyula főispán, Mantz János óvodaalapító, Révész Gyula újságíró és Wekerle Sándor miniszterelnök életútját tanulmányozhatták a verseny során. 

Összesen 12 csapat – fehérvári, agárdi és móri intézmények – tagjai vették sikerrel mindhárom forduló akadályait. Az összeredmény figyelembevételével a 6 legtöbb pontot elért csapat juthatott a döntőbe. 

A járványhelyzet miatt az utolsó megmérettetés is az online térben maradt, ám a szervezők mindent megtettek, hogy változatos feladatsor összeállításával még izgalmasabbá tegyék a verseny véghajráját. A résztvevőknek a hagyományos feladattípusok mellett GPS-koordináták alapján kellett beazonosítaniuk egy-egy Fejér megyei települést, fiktív apróhirdetések feladóját kellett megkeresniük, valamint közösségimédia-bejegyzéseket kellett készíteniük a versenyben szereplő kilenc személyiség valamelyikének nevében. 

Fejér Angyalok

Forrás: Szervezők

A verseny első helyezettje a Chernel István Általános Iskola és Gimnázium Tuti-töri csapata lett, míg második helyen a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szent Istvános Cukorkák csapata végzett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a szintén Szent Istvános Fejér Angyalok nevű formáció állhatott. 

Az első helyen végzett csapat és felkészítő tanára ingyenes részvételi lehetőséget kapott a XXVI. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiára. A második és a harmadik helyezettek könyvcsomagot nyertek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában