Ne hagyjunk semmit őrizetlenül!

2021.12.09. 11:30

Előzzük meg a lakástüzeket adventkor is!

Az ünnepek közeledtével gyakoribbá válik az elektromos égősorok használata, a gyertyák meggyújtása. Emiatt is kiemelten fontos a lakástűz-megelőzés advent idején. Erről beszélgettünk Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados szóvivővel.

Déri Brenda

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az adventi készülődés, amellett hogy örömteli várakozással tölti el az embereket, számos veszélyt hordoz, ami az esetek nagy részében odafigyeléssel elkerülhető lenne. Sokunk otthonában már fellobbantak az adventi gyertyák és felkapcsolódtak a „karácsonyra hangoló” égősorok, ha azonban ezek tűzvédelmi szempontból nem biztonságosak, vagy nem megfelelő helyre tettük fel, könnyen lakástűzhöz, sérüléshez vezethetnek.

– Fejér megyében idén már több mint kétszázhatvan lakás gyulladt ki. A tűzoltók kilenc ember életét mentették meg, tizenheten megsérültek, többségük füstmérgezés miatt. A tapasztalatok szerint az adventtől vízkeresztig tartó időszakban megduplázódik a lakástüzek száma, nagyon fontos, hogy ilyenkor még jobban odafigyeljünk családunk és otthonunk biztonságára. Ennek ellenére bizakodóak vagyunk, ugyanis 2018 óta az adventi időszakban összesen négy tűzesethez kellett kimenniük a tűzoltóknak. Sajnálatosan ebből egy eset tragikusan végződött, 2020 decemberében egy idős hölgy életét vesztette lakástűzben Sárbogárd-Kislókon – tájékoztatott a szóvivő.

Hozzátette, az ünnepi készülődés részeként sok helyen különböző égősorokkal és világítóberendezésekkel díszítik fel az otthonokat, ami már önmagában nagyobb odafigyelést igényel.

– Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, éjszakára vagy hosszabb távollét idejére se hagyja bekapcsolva a lámpafüzéreket, ezzel is megelőzhető egy esetleges elektromos tűz kialakulása. A vásárlásnál keressék a terméken a minőségbiztosítás jeleit. Amelyiken szerepel a „CE” jel, az megfelel az Európai Unió minőségbiztosítási követelményeinek – adott tippeket Szabó-Bisztricz Anett.

Az elmúlt években rengeteg olyan új elektromos használati tárgy jelent meg, amelyek korábban nem léteztek. Főleg a régebbi házak esetében okozhat ez gondot, mivel a sok új fogyasztó miatti terhelést közel sem biztos, hogy a ház elektromos hálózata elbírja. Ha mindezekre még rákapcsolják az ünnepi lámpafüzéreket és égősorokat, az könnyen az elektromos hálózat túlterheléséhez vezethet – fogalmazott Szabó-Bisztricz Anett.

A világítóberendezéseknél a fent említettek mellett azt is figyelembe kell venni, hogy kültéri vagy beltéri használatra javasolják. Míg a kültérit nyugodtan lehet az otthonunk belső tereiben is használni, addig fordítva ez nem igaz, ugyanis a beltéri égők kint könnyen beázhatnak, tönkremehetnek, zárlatot okozva ezzel, rosszabb esetben pedig elektromos tüzet.

Ami a hagyományos adventi koszorúkat illeti, ezek is roppant veszélyesek, ha nincsenek biztonságos helyen. A helyüket úgy kell megválasztani, hogy ne legyen semmilyen éghető anyag a közelben, hiszen a koszorúról a tűz könnyen átterjed az asztalon lévő tárgyakra, terítőre, függönyre, ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül! Mindre igaz, hogy felelőtlen használatuk könnyen lakástüzet eredményezhet. Fontos kitérni a füstérzékelő eszközök alkalmazására, amelyek akár a tűz kezdeti fázisában is képesek a jelzésre. 85 decibel hangerősségű riasztásukkal az alvó embert is felébresztik, így nagyobb esélyt adnak a menekülésre, esetleg a tűz eloltására még annak kezdeti szakaszában.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a lakástüzeknél legtöbbször nem a tűz okoz sérülést, hanem a felszálló füst vezet füstmérgezéshez, ami megelőzhető lenne a füstérzékelők alkalmazásával. A lakásokban keletkező tűzesetek 99 százalékban emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethetők vissza.

Ami a sérüléseket illeti, nem kell feltétlenül nagy tűznek történnie, hogy az akár tragikus kimenetelű legyen. Elég egy kis kiterjedésű tűz, egy kigyulladt ágy ahhoz, hogy baj legyen. Az óvatosság és a felelősségteljes gondolkodás életeket menthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában